Devedesetka: Zdravstveni djelatnici s pravom traže povećanje plaća

Devedesetka: Zdravstveni djelatnici s pravom traže povećanje plaća

HDZ-e 1990 uputio je u javnost otvoreno pismo u kojem ukazuje na probleme u zdravstvu te daje podršku u borbi za ostvarivanje prava. Pismo potpisuje predsjednik stranke Ilija Cvitanović

Novu 2018.godinu zdravstveni djelatnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji započeli su štrajkom upozorenja. Naime, od 3. siječnja  u svim zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u štrajk upozorenja  održava se svakim danom od 10 do 11 sati, a iz Sindikata su poručili da, ako ne bude odgovora nadležnih, radnici stupaju u generalni štrajk.
Više od četiri tisuće zdravstvenih djelatnika od Vlade HNŽ-a traži,uz ostalo, pokretanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Podsjetimo na izmaku 2017 godine premijer Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg  pozitivnim je ocijenio rad Vlade u 2017. godini istaknuvši kako će u idućoj godini fokus biti na stvaranju još povoljnijih uvjeta za gospodarstvenike i investiranje.  – Vlada je napravila male, ali značajne iskorake kako u gospodarstvu tako i u zdravstvu, socijalnoj skrbi, obrazovanju, kulturi, sportu…Rezultat je to dobrog, rekao bih, domaćinskog upravljanja županijskim financijama. Ono što mene čini ponosnim svakako je činjenica kako je ova vlada uistinu vlada cijele Županije, od sjevera do juga i bez iznimke – kazao je premijer Herceg.

Samo par dana nakon ove izjave zdravstveni djelatnici od sjevera do juga HNŽ-a i bez iznimke stupili su u štrajk upozorenja, demantirajući tako izjave premijera o značajnim iskoracima u zdravstvu. Izostao je bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Pitamo se kako Vlada vlada kada se nisu udostojili ni razgovarati sa predstavnicima sindikata zdravstvenih djelatnika i saslušati njihove zahtjeve, a sve pršti od pozitivnih izjava u smislu ‘hvalite me usta moja’, no realnost je u HNŽ-u posve drugačija.

Na području HNŽ-a radi 750 doktora medicine, pridodamo li tomu u kakvim uvjetima rade i kako su plaćeni ne treba nas čuditi da sve više njih razmišlja o odlasku u inozemstvo gdje će biti više cijenjeni i plaćeni za svoj posao. Žalosno je da su vladajući sami sebi dovoljni i ne razmišljaju kako zaustaviti egzodus mladih obrazovanih ljudi, a da ne govorimo o tomu da se uopće ne brinu zbog odlaska cijelih obitelji, ipak u konačnici nisu niti svjesni da bez ljudi neće biti ni njih komu će onda prodavati maglu o svojim takozvanim uspjesima.

I na koncu dodajmo da je posljednje povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima bilo 2008.godine u vrijeme dok je HDZ 1990 u HNŽ-u bio na vlasti, 2018. je izborna godina vjerujemo kako će zdravstveni, ali i svi drugi radnici s područja naše županije shvatiti tko je odgovoran, a tko samo daje obećanja koja ne ispunjava, te svoje povjerenje pokloniti HDZ-u 1990 koji je spreman boriti se za prava radnika, veće plaće i bolje uvjete rada.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar