• Deveta obljetnica osnivanja HPD “Rama”
  • Deveta obljetnica osnivanja HPD “Rama”

Deveta obljetnica osnivanja HPD “Rama”

Nakon službenog osnutka i registracije Hrvatskog planinarskog društva “Rama” 31. svibnja 2011., njegovo vodstvo i članovi započeli su s cijelim nizom aktivnosti, kojima je bio cilj od Rame i planina koje je okružuju napraviti poželjno i prepoznatljivo planinarsko i izletničko odredište. S obzirom da do osnutka Društva nije postojala niti jedna obilježena planinarska staza, vodič, planinarska karta i sl., naglasak je stavljen na markiranje i uređivanje staza.

Do sada je markirano i uređeno preko  stotinu kilometara staza i svaka je snimljena GPS-om. Devet godina, i puno, i malo, kako se uzme… Ipak, za relativno kratak period službenog djelovanja, može se slobodno reći da je prvotni cilj ostvaren. U budućem djelovanju Društva, nastaviti će se sa sličnim aktivnostima, ali u drukčijim okolnostima. Zadnje tri godine donijele su konkretne rezultate. Rama i ramske planine za široku javnost su “otkrivene”. Sada skoro da i nema vikenda da planinari, u većim ili manjim skupinama ne dolaze na planinarenje, posebno na planinu Radušu, koja je definitivno postala top odredište planinara. Od 2015. godine pa do danas, HPD “Rama”, službeno, ugostio je i bio vodič preko deset tisuća planinara, najvećim dijelom iz susjedne Hrvatske. Među onima koji su bili gosti HPD “Rama”, bili su i planinari iz BIH, Njemačke, Češke, Australije, Austrije…

Da se rad i djelovanje HPD “Rama” prepoznalo izvan Rame, ali i granica BIH, najbolje govori činjenica da je nekoliko planinara iz Austrije izrazilo želju da postanu članovi HPD “Rama”, što im je, naravno i omogućeno.

S obzirom na okolnosti kroz nekoliko zadnjih mjeseci, sve planirane aktivnosti bile su obustavljene, a provedba odgođena za period bez restrikcija i brojnih ograničenja.

Spoj želje i  htijenja da se napravi nešto dobro, uz korištenje modernih tehnologija, donio je rezultate.

Članicama i članovima Hrvatskog planinarskog društva “Rama” čestitamo devetu obljetnicu osnutka Društva!

hpd-rama.com

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar