• Dinamova europska čarolija se nastavlja! Plavi razbili Viktoriju za osminu finala
  • Dinamova europska čarolija se nastavlja! Plavi razbili Viktoriju za osminu finala
  • Dinamova europska čarolija se nastavlja! Plavi razbili Viktoriju za osminu finala
  • Dinamova europska čarolija se nastavlja! Plavi razbili Viktoriju za osminu finala
  • Dinamova europska čarolija se nastavlja! Plavi razbili Viktoriju za osminu finala
  • Dinamova europska čarolija se nastavlja! Plavi razbili Viktoriju za osminu finala

Dinamova europska čarolija se nastavlja! Plavi razbili Viktoriju za osminu finala

Dinamo je odigrao utakmicu za pamćenje, Dinamo je među šesnaest najboljih momčadi u Europskoj ligi! Češka Viktoria Plzen potopljena je baš kao što je prije više od dvadeset godina škotski Celtic za prvi plasman plavih u skupinu Lige prvaka.

Momčad Nenada Bjelica nadvisila je Čehe baš u svim elementima i u petak u 13 sati saznat će suparnika u osmini finala.
U uzvratnoj utakmici nogometaši Dinama pobijedili su Viktoriju Plzen s 3:0 i nadoknadili 1:2 iz prve utakmice.

Oko 17 sati u Zagrebu je obično gužva, ljudi koji imaju sreću pa imaju posao u glavnom gradu, vraćaju se tada s posla. I obično je gužva iz središta prema rubnim dijelovima grada. No, jučer je bilo drukčije, gužva je bila prema centru, pa prema istoku. Igrao je Dinamo. Igrao je veliku utakmicu. Zagreb je, pa i pristaše plavih iz cijele Hrvatske, 49 godina čekao da se dogodi to europsko proljeće. No, to se proljeće nije dogodilo samo od sebe, za njega su se borbom, htijenjem, disciplinom, radom i znojem izborili igrači Dinama zajedno sa svojim stručnim stožerom i Nenadom Bjelicom.

Bilo je u Maksimiru puno većih klubova od Viktorije, ali rijetko je vladala takva strka za ulaznicama, svi su željeli vidjeti taj novi Dinamo koji više nije gubitnički. Srušili neugodnu tradiciju Doduše, nisu plavi u tom uzvrati imali lagani posao jer su si u stilu nekadašnjeg gubitničkog Dinama sami otežali život u prvoj utakmici. Prije tjedan dana u Češkoj imali su sve, imali su igru, kontrolu, imali su i vodstvo. I onda im se dogodilo da naprave dvije pogreške i prime dva pogotka, tako da su jučer morali ganjati taj 2:1 rezultatski minus, uz prepuni Maksimir. Imali su taj vjetar u leđa s tribina, ono što su generacije željele imati, imali su podršku i velike većine onih koji nisu imali privilegij biti među gotovo 30.000 gledatelja na oronulom Maksimiru.

Imali su protiv sebe, doduše, i tradiciju koja kaže da takav rezultat iz prve utakmice nikada nisu nadoknadili i prošli dalje. Imali su protiv sebe i ozbiljnog suparnika, što god tko mislio o Viktoriji, riječ je o ozbiljnoj momčadi koja nije morala čekati prezimljavanje kao ‘ozebli sunce’, već je to redovno uspijevala. I nije mijenjala momčad, ima njen trener Pavel Vrba sve te igrače već sezonama na okupu, mnogo je tu iskusnih 30-godišnja koji znaju kako se igraju takve utakmice.

Za uzvratni susret Bjelica je imao tek jednu dvojbu, kako nije bilo Petra Stojanovića na desnom boku jer je u Češkoj skupio žuti karton koji mu je donio suspenziju, morao je odlučiti kome će povjeriti tu poziciju, univerzalnom Šitumu, pouzdanom Rrahmaniju i razigranom, ali neiskusnom Moharramiju. Odlučio se za Moharramija koji je protiv Belupa odigrao najbolju utakmicu u Dinamu. No, napravio je još jednu taktičku promjenu, zaigrao je s dva zadnja vezna, Ademijem i Šunjićem, pa je Gojak završio na klupi.

Čudni sudac potjerao Bjelicu

S druge strane Pavel Vrba morao je pronaći stopera, imao je samo jednoga, i to onog Pernicu koji je Dinamu u prvoj utakmici zabio dva gola i postao nenadani junak donijevši češkom klubu 2:1 pobjedu. Ostali su mu bili ozlijeđeni ili kartonirani, pa je na to poziciju postavio inače lijevog beka Limberskyja, a i Vrba je malo promiješao ‘karte’.

Dinamo je krenuo odlučno, hrabro je napao i već nakon 15. minuta stigao u vodstvo. Petković je čudesno okrenuo svog čuvara pa petom vratio u sredinu, Olmo pustio kroz noge, a Oršić zakucao pod prečku i Dinamo je u tom trenutku imao prolaz. I nisu plavi stali, pokazali su Česima koliko znaju biti opasni iz prekida. Ubacio je Hajrović a na prvoj vratnici krasno skočio Emir Dilaver i zabio za 2:0, te još više 34. minuti otvorio vrata osmine finala koja je Olmo gotovo potpuno otvorio, no nešto je morao i gostujući vratar obraniti. No, i ovo je bilo poluvrijeme kakvo smo samo poželjeti mogli, osim što je čudni sudac u 42. isključio Bjelicu pa je do kraja trener plavih uz nas gledao što se događa na travnjaku.

U nastavku je Dinamo imao još nekoliko situacija u kojima je mogao ‘zacementirati’ pobjedu i prolaz, a eksplozija oduševljenja dogodila se u 73. minuti. Mislav Oršić povukao je po lijevoj strani, dodao Bruni Petkoviću koji je veličanstvenu igru okrunio tako lijepim pogotkom pod gredom da se Maksimir u tom trenutku spojio s vedrim nebom. Na semaforu je pisalo 3:0! Češka Viktoria potučena je do nogu, igrači iskusnog stručnjaka Pavela Vrbe vjerojatno ni sanjali nisu da će se naći u takvoj situaciji petnaest minuta prije kraja. U 86. minuti Viktorija je ostala s igračem manje, drugi žuti, odnosno crveni karton dobio je Limbersky.

/Izvor: Vecernji.hr i 24sata.hr/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar