DINNO KASALO: Posljednji intervju fotografa, nekadašnjeg urednika i producenta na BHRT-u

DINNO KASALO: Posljednji intervju fotografa, nekadašnjeg urednika i producenta na BHRT-u

U vikendici kod Konjica samoubistvo je počinio Dinno Kasalo, što je mnoge šokiralo i ostavilo u nevjerici. On je bio majstor fotografije, reditelj brojnih dokumentarnih filmova i veliki zaljubljenik u prirodu. Bio je urednik i producent na BHRT-u.

Za “Dnevni avaz” posljednji put intervju je dao 2019. godine, kada je istakao da je u svijetu dobivao nagrade, a u Bosni tužbe i prijetnje.

Prenosimo vam jedan dio intervjua, u kojem je Kasalo pričao o penziji, novim projektima i postignućima.

Uživanje u cvijeću

“Posljednju četvrtinu života, tj. mirovinu, doslovno realiziram uživajući u mirisu cvijeća, vode, letu leptira, laganom povjetarcu i zvonkim osmijesima unuka Lune i Maka”, iskren je Kasalo.

Kako provodite dane na Prenju?

“Svaki dan mi je drugačiji. Ljubav prema majci prirodi moja je religija.”

Prati li Vas porodica?

“Permanentno i temeljito.”

Opišite nam kako se hranite? Samo domaće ili se nekad potkrade neka konzerva?

“Zimi suha jaretina sa Prenja. Gljive kao šumsko meso. Sir torotan s Visočice. Čaj i sokovi od planinskih trava, med hercegovački, viski škotski, nikad konzerva.”

Tko Vam dolazi u posjetu?

“Planinari, ronioci, fotografi, biciklisti, maratonci i vegetarijanci.”

Smatrate li da je Vaša kuća sada ni na nebu ni na zemlji?

“Moja kućica je u cvijeću i sva u tufnama.”

Bijeg na Mars

Jesu li ljudi popravili odnos prema planeti Zemlji? Organiziraju se masovna kolektivna čišćenja.

“Globalno, čovjek je virus u univerzumu, prokockao je pruženu šansu. Pokušava pobjeći na Mars.”

A, životinje, kakav je njihov status?

“Sve je uzročno-posljedično povezano i ugroženo. Kad nestanu pčele, to je kraj.”

Koliko je tehnologija zarobila današnjeg čovjeka?

“Majka priroda je rodila fotosintezu, proces na kojem je zasnovan život na planeti Zemlji. Ako čovjek uništi ovaj proces, džaba mu sva tehnologija, roboti mogu bez fotosinteze.”

Sve ovo i ptice znaju

Jeste li završili knjigu o bosanskim brdskim konjima?

– S obzirom na to da sam snimio TV serijal o bosanskom brdskom konju i zainteresirao stručnjake izvan Bosne i Hercegovine, prepustio sam njima da napišu knjigu. Nastalo je jedno fantastično naučno štivo.

Ima li nam spasa?

“Na sceni je neviđena destrukcija, globalna dekadencija ljudske civilizacije. Bosanskohercegovačko društvo ulovljeno je na tranzicijsku udicu profita. Ma, pričam fraze, sve ovo i ptice znaju. Nema kritične sive mase da radikalno promijeni stanje. Ako spasimo naše rijeke od pomahnitalog kapitala, ima nade za dostojanstven život u Bosni i Hercegovini.”

Dino Kasalo, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih autora dokumentarnih filmova, umjetnik fotografije i zakleti ekolog, otišao je prošle godine u zasluženu mirovinu. Godinama su gledatelji imali priliku živati u ciklusu njegovih dokumentaraca na BHT1, gdje je radio kao urednik i producent. Pamte se i njegovi filmovi koji se bave ekološkom problematikom.

• Lupoglav 2102 (Prenj)
• Na Bilima (konji na visoravni Bile kod Mostara)
• Dinno Kassalo: Osvajači beskorisnog

Na internacionalnim TV festivalima u svojoj plodonosnoj karijeri Kasalo je dobio 41 nagradu, a najviše upravo za filmove kojima je tretirao ekološku tematiku, poigravajući se pri tome ironijom i crnim humorom.

Neki nezaboravni naslovi autora Dinne Kasala su “Pusti rijeku neka teče”, “Tritonova priča”, “Slatka Ljuta”, “U Rakitnici rak”, “Smak svijeta”, “Sretni ljudi”, “Bosanski lonac”, “Ljuta sam”…

Izvor: Avaz, Ptice.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar