Dječji vrtić Ciciban : Rad s djecom najveće je zadovoljstvo

Dječji vrtić „Ciciban“ u Prozoru osnovan je 16.svibnja 1998.godine kao javna predškolska odgojno-obrazovna ustanova, koja organizira i provodi programe njege, odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite i prehrane za djecu od navršenih godinu dana života do polaska u osnovnu školu.

Kako Vrtić izgleda i djeluje danas doznali smo od ravnateljice ove ustanove Lidije Šarčević.

Po njenim riječima, cilj ustanove Dječji vrtić „Ciciban“ je prvenstveno odgojna djelatnost, i to kontinuirani rad na unaprjeđenju i uvođenju u odgojno-obrazovni proces, sa što optimalnijim higijensko-zdravstvenim uvjetima za zadovoljavanje svih djetetovih potreba na stjecanju otpornosti i očuvanju zdravlja. Odgojno-obrazovno djelovanje usmjereno je ka cjelovitom razvoju djeteta u tjelesno-psihomotornom, socio-emocionalnom i  spoznajnom razvoju, te govoru, komunikaciji, izražavanju i stvaralaštvu.
 
U Dječji vrtić „Ciciban“ u pedagoškoj 2014./2015. godini upisano je 48 djece. Djeca su raspoređena u tri odgojno-obrazovne skupine: jedna mješovita skupina djece, dobi od 1 do 3 godine i dvije mješovite skupine djece dobi od 3 godine do polaska u školu. Interes za upis djece u vrtić je velik, međutim zbog nedostatka kapaciteta nismo bili u mogućnosti upisati veći broj djece od trenutnog broja, dodaje ravnateljica Šarčević.
  
Kroz pedagošku godinu u Vrtiću se provodi primarni program,odnosno redoviti program njege, odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece predškolske dobi s normalnim psiho-fizičkim razvojem
Redovni program temeljni je program koji se provodi u radu s djecom polaznicima Vrtića. To je program njege, odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite i socijalne skrbi djece predškolske dobi. Prilagođen je razvojnim potrebama djece i njihovim mogućnostima, a može biti različitog trajanja.

Osnovni program koji provodimo je 8 satni i redoviti program 6 satnog trajanja. Usmjeren je na poticanje cjelovitog razvoja djeteta na svim područjima: tjelesni i psihomotorni razvoj, socio-emocionalni razvoj i razvoj ličnosti, spoznajni razvoj i govor,  komunikacija, izražavanje i stvaralaštvo“ , kazala nam je ravnateljica, te je istaknula da se u provođenju programa vode  načelima individualnosti pristupa djetetu, fleksibilnosti i otvorenosti, situacijskog pristupa i aktualnosti te interdiscipliniranosti, dok je redoviti program tijekom cijele godine obogaćen  raznovrsnim kulturnim i edukativno-zabavnim sadržajima za djecu, izletima, projektima i sl.
 
Ono na što su u Vrtiću posebno ponosni su  specijalizirani programi, Program ranog učenja stranih jezika i Program glazbene umjetnosti.
 
Dječji vrtić „Ciciban“ provodi i posebne programe odgojno-obrazovnog rada kao što su rekreativni programi-jednodnevni izleti, sportska natjecanja, javni nastupi, šetnje i posjete kino predstavama, druženje djece i roditelja i ekološki projekti.
 
U Dječjem vrtiću „Ciciban“ uposleno je 6 djelatnica i to: 1 ravnatelj-odgajatelj, 3 odgajatelja, 1 spremačica i 1 kuharica, s odgovarajućom stručnom spremom za poslove koje obavljaju.
Cijene boravka u vrtiću djece do 3 godine kreću se od 120 KM za 6-satni boravak do 150 KM za 8-satni boravak, a za djecu od tri godine do polaska u školu cijene su 100 KM za 6-satni, a 130 KM za 8-satni boravak.
 
Od ravnateljice Šarčević doznajemo da Općina kao Osnivač Dječjeg vrtića financira plaće djelatnika ( jedan dio od uplata roditelja), grijanje, održavanje objekta, potrošni materijal i ostale potrebe, a hrana, režije, nabava didaktičkih sredstava, redovito održavanje dvorišta i ostale potrebe financiraju se uplatama roditelja.
 
Dječji vrtić „Ciciban“ promiče pravilnu i zdravu prehranu u dječjoj dobi, a broj obroka je usklađen s duljinom boravka u Vrtiću. Prehrana u Dječjem vrtiću sastoji se od dva obroka i međuobroka.
 
Poteškoće s kojima se susreću u radu su prvenstveno nedostatak prostora Vrtića, kao i lokacija na kojoj se nalazi Vrtić.
 
 – Iz tih razloga bilo bi potrebno izgraditi novi objekt Vrtića s adekvatnim prostorijama, didaktičkim sredstvima i namještajem, pomagalima i igračkama, te na lokaciji koja bi bila primjerena za djecu , kaže nam ravnateljica Šarčević.
 
No, unatoč svim poteškoćama, najveće zadovoljstvo i ono što ovaj posao čini lijepim ja rad s djecom. Osmijeh djeteta, prva izgovorena riječ, dječja razdraganost, sreća i ljubav koju djeca pokazuju svakodnevno, čine nas sretnima i daju nam poticaj i energiju za što bolji rad“, kaže nam ravnateljica Lidija Šarčević na kraju ovog razgovora.
 
 
 
 
 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar