DJELATNICI KUHINJE MOSTARSKE BOLNICE: “Bolesnici jedu hranu isteklog roka, u kuhinji 400 KM razlika u plaći”

DJELATNICI KUHINJE MOSTARSKE BOLNICE: “Bolesnici jedu hranu isteklog roka, u kuhinji 400 KM razlika u plaći”

Nehigijenski uvjeti rada, prijem robe s isteklim rokom, nepravda i prevelika razlika u plaći istih među jednakima, tako za naš portal rad opisuju djelatnici bolničke kuhinje u Mostaru koja opskrbljuje hranom sve pacijente Sveučilišne kliničke bolnice, piše hercegovina.info

Djelatnici Službe za prehranu bolesnika SKB-a Mostar – odjel kuhinja obratili su se našem portalu zbog mnogih nagomilanih problema koji ih pritišću. Prvi je zadnja sistematizacija, kojom su kuhari i pomoćni radnici nezadovoljni, jer se stvorila prevelika razlika u plaći. Ona je sada, objašnjavaju nam, u odstupanju od 400 maraka, a svi u kuhinji rade isti posao.

Na svakog radnika šef

„Mi ne znamo koje je naše radno mjesto i što točno radimo, a sve iz razloga što je prevelik broj djelatnika s priznatim VKV i dva šefa kuhinje, svaki dan smo u prepirkama i svađi. Molimo da ovo što prije razmotrite i da se riješe ovolike nesloge i diskriminacija. Radimo isti posao, a razlika u plaći je prevelika. Do sada smo imali tri VKV (visokokvalificirana) djelatnika, mišljenja smo da tako treba ostati, a ne šest VKV osoba kako je ovom sistematizacijom priznato“, navode u dopisu koji su već davno, u listopadu prošle godine slali i upravi SKB-a.

Navode da se odjedanput stvorilo viška upravitelja

„Ovoliki šefovi i podšefovi stvaraju jaz i svađu na radnom mjestu. Kako počne radni dan pa do završetka radnog vremena stanje je toliko napeto da se ne može raditi. Pomoćne radnike zovu da rade posao koji nije njihov jer nedostaje kuhara. To do sada nije bilo. Imamo kuhare među pomoćnim djelatnicima sa SSS i nije im priznato od strane voditelja službe“, navode dalje u dopisu koji su nam dostavili, a koji su slali i ravnatelju, odnosno upravi bolnice.

Kažu da je voditelj službe Vlatko Milić sistematizaciju završio bez konzultacija s djelatnicima

„Voditelj službe je napisao sistematizaciju, bez da je kontaktirao nas djelatnike i naše predstavnike u sindikatu. Nikada nije sazvao sastanak da bi se porazgovaralo o problemima kojih ima i previše pa da se pokuša zajednički riješiti“, navode dalje ističući da im voditelj smjene piše smjene samo za jedan dan, pa do zadnjeg trenutka ne znaju kako i kada rade i teško organiziraju živote. 

S druge strane tvrde da je nakon nove sistematizacije pojedincima dobro

„Pojedinci imaju previše slobodnih dana, pa se pitamo koliko to oni imaju godišnjeg odmora. Mi imamo za svakog radnika po jednog šefa, tako to izgleda po ovoj sistematizaciji. Molimo vas da okončate ovu agoniju na obostrano zadovoljstvo“, navode dalje u dopisu na koji nisu dobili odgovor od bolnice, premda su se na njega potpisali imenima i prezimenima. 

Osim ovog, za njih glavnog problema, djelatnici nam navode i druge. Među njima su nehigijenski uvjeti rada u samoj kuhinji, bacanje mesa s visine na pod, da se ne bi donijelo gdje treba, prijem robe, hrenovaka i druge hrane isteknutog roka, koji na koncu završi pred pacijentima. Voditelj službe, navode djelatnici, na komentar da je nekoj robi istekao rok, govori da to nema veze, svejedno „bit će termički obrađena“. Oni koje je visokokvalificirao ga podržavaju u tim rabotama. “Pa to su ljudi, bolesnici, ne možemo smeće iz trgovina koristiti u kuhinji”, kaže naša sugovornica. 

Sveučilišnu kliničku bolnicu u ponedjeljak smo već pitali što je poduzeto po pitanju dopisa djelatnika kuhinje, zašto šef ne kreira barem tjedni program rada, i je li točno da u trbusima bolesnika završava hrana isteklog roka. Do zaključenja članka nisu odgovorili.

Sindikat je upoznat sa spornom sistematizacijom

U sindikatu SKB-a nam kažu da su upoznati s problematikom u kuhinji po pitanju sistematizacije.

„Da, sindikatu se već obraćala ova grupa radnika vezano za svoje problem, neke smo uspješno riješili zajedno sa njihovim predstavnicima, međutim problematika s kojom se trenutno suočavaju je puno dublja i to nije više u domenu sindikata“, kaže ispred sindikata bolnice Ivica Anić upitan je li se sindikatu obraćala skupina radnika bolničke kuhinje po problematici sistematizacije, koja je unijela podjelu i pomutnju među radnike. Dodaje da bi problem trebala riješiti uprava, kojoj su se djelatnici kuhinje dopisom i obraćali.

„Što se tiče sistematizacije nju šalje uprava SKB prema svim šefovima odjela/klinika i oni su ti koji pišu sistematizaciju i šalju je prema poslodavcu, u ovom smislu ona se već napisana (završena) šalje samo na mišljenje sindikatu, što znači da je za nju direktno odgovoran voditelj ili šef odjela/klinike i uprava. Vezano za njihovo pitanje, nitko nas od nadležnih nije kontaktirao. Njihovi predstavnici i radnici su direktno pisali i obratili se poslodavcu i svom šefu vezano za ‘diskriminaciju’ koja im se radi kako navode. Očekujemo odgovor uprave kao i rješavanje njihovog problema, a i svih ovakvih problema s kojim se susreću radnici u SKB Mostar“, ističe Anić.

Ističe da je sindikat već ukazivao da će do ovoga doći

„Sami smo već ukazali na diskriminatorno dodavanje koeficijenata u novom Pravilniku o radu SKB Mostar gdje smo tražili pojašnjenje da nam se precizno objasni po kojem kriteriju djelatnici koji pripadaju istoj grupi složenosti i obavljaju iste poslove, mogu imati tolike razlike u plaći. Tko je taj tko određuje samostalno različite koeficijente, jesu li ti kriteriji definirani nekim pravilnikom ili nekim drugim aktom ili to uprava/ravnateljstvo određuje po svojoj slobodnoj volji? Jer ovdje za istu grupu i isti posao netko može imati puno veću plaću što ispada kao neki sustav nagrađivanja, samo po kojem kriteriju, to se ne zna“, navodi dalje Anić.

Radnici su stajališta da je uprava na ovaj način stvorila mehanizam da nagrađuje poslušnike, bliske ravnatelju i voditeljima odjela i službi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing