Sin poljske političarke počinio samoubojstvo nakon što su mediji otkrili da je žrtva pedofila

Sin poljske političarke počinio samoubojstvo nakon što su mediji otkrili da je žrtva pedofila

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) našla se na udaru kritika zbog smrti 15-godišnjeg sina oporbene zastupnice, koji je počinio samoubojstvo nakon objave izvješća u kojemu je identificiran kao žrtva pedofila, prenosi Guardian.

Poljski parlament održao je u utorak minutu šutnje za Mikolaja Filiksa, tijekom njegova pogreba. Njegova majka Magdalena Filiks, zastupnica iz glavne oporbene stranke u Poljskoj, Građanske platforme, rekla je da je on preminuo 17. veljače. Pogreb je i održan u utorak u Szczecinu, njezinom rodnom gradu, dan prije nego što će bi Mikolaj napunio 16 godina.

Tinejdžer si je oduzeo život nekoliko tjedana nakon što je Radio Szczecin, dio državne mreže Poljski radio, u izvješću otkrio detalje o žrtvama osuđenog pedofila. Njegovo ime nije objavljeno, ali je navedeno dovoljno detalja da bi ga javnost mogla identificirati.

Magdalena Filiks nije iznosila detalje o smrti sina, ali je zatražilo od medija da poštuju privatnost njezine obitelji i drže se podalje od sprovoda sina kojega je nazvala nadimkom Miki.

Radio Szczecin u prosincu je također otkrio dob zlostavljanih maloljetnika te činjenicu da je jedan od njih dijete zastupnika

Također su izvijestili da je osuđeni pedofil, čije je suđenje održano iza zatvorenih vrata radi zaštite žrtava, bio bivši član Građanske platforme i kandidat na izborima te LGBT aktivist.

Ta je priča, koju su opširno prenosili drugi državni mediji, izazvala užas i bijes među oporbenim zastupnicima u Poljskoj, a pristaše oporbe tvrde da je nacionalno-konzervativna stranka PiS orkestirala priču u političku korist te da je barem djelomice odgovorna za smrt.

Pravo i pravda čvrsto kontroliraju poljske medije i vode kampanju protiv LGBT prava. Pristaše PiS-a pak sugeriraju da je Građanska platforma namjerno zataškala izvornu osudu za zlostavljanje.

Donald Tusk, bivši poljski premijer i šef Europskog vijeća, na Twitteru je iznio obećanje da će ‘pozvati vladajuću stranku na odgovornost za svako zlodjelo, za svu ljudsku štetu i tragedije koje su prouzročili dok su bili na vlasti‘.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar