“Djevojke koje ne treba ženiti”: Savjeti za ženidbu iz 1923. su više nego bizarni

NA FACEBOOK stranici Retroteka osvanulo je nekoliko fotografija knjige iz 1923. godine koje su privukle mnogo pozornosti.

Naime, radi se o knjizi naziva Djevojke koje ne treba ženiti: Opomene i savjeti u kojoj autor momcima željnim braka ukazuje na osobine djevojaka koje nisu prikladne za udaju.

“Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i savjete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline mladeži sposobne stupiti u bračni život”, navodi se na samom početku, a tu stoji i napomena da je knjiga prevedena na nekoliko jezika i da je prodana u 200 tisuća primjeraka.

Knjiga nudi u današnje vrijeme pomalo bizarne savjete oko toga kako izabrati bračnu partnericu i na što posebno obratiti pozornost.

“Za čovjeka nek je zakon da se ne ženi iz familija: 1. gdje nema muških nasljednika, 2. u kojih je gusta dlaka po tijelu, 3. koje naginju hemoroidima, rđavu varenju, otečenih nogu itd. Ali čovjek se može oženiti i djevojkom koja ima bar sestara. Ali ako je jedina kći, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija”, navodi se tako na jednom mjestu.

Autor upozorava i na žene koje su “astenično infantilne”, a samim time i umno zaostale što se, navodi, može prenijeti i na djecu. U nastavku donosi i ilustraciju prema kojoj muškarac može prepoznati “astenično infantilnu ženu čija je inteligencija ravna nuli”.  Ilustracija nosi naslov: “Šest profila glupih djevojaka”.

Pratitelji Retroteke pokazali su veliki interes za ovu knjigu, a netko je u komentarima ostavio i fotografiju muške verzije, objavljene iste godine od strane istog autora.

index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar