Do ključeva preko uzdržavanja starijih osoba

Do ključeva preko uzdržavanja starijih osoba

Svake godine sve više osoba u našoj zemlji stječe imovinu sklapajući ugovore o doživotnom izdržavanju. Od oglasa u kojima se traže osobe za njegu usamljenih staraca i starica, mnogi dođu do kuće ili stana, piše Klix navodeći kako, iako zakonski nasljednici često pokreću tužbe zbog ovih ugovora, na sudu ih je skoro nemoguće oboriti.

Život do smrti Izdržavanje, prema sklopljenom ugovoru, najčešće podrazumijeva osiguravanje starije osobe hranom, lijekovima, obućom i odjećom, čišćenje i održavanje domaćinstva te pružanje medicinske pomoći i druge njege toj osobi. Nerijetko izdržavanje podrazumijeva da osobe koje sklope ugovor moraju živjeti zajedno do smrti primaoca izdržavanja, mada postoje i starije osobe koje ne žele zajednički život. Notari iz oba bh. entiteta otkrili su kako na njihova vrata sve češće kucaju stranke koje žele sklopiti ugovore o doživotnom izdržavanju.

Ponekad su to osobe koje nisu u krvnom srodstvu, ponekad starci potpisuju ugovore sa sestrićima/sestričnama i bratićima/bratičnama, dok ima i slučajeva u kojima roditelji žele ostaviti imovinu samo jednom djetetu, piše Klix.ba.  Predsjednica Notarske komore RS-a Slada Ivelić govori kako se na sklapanje ugovora najviše odlučuju stari ljudi bez djece ili oni kojima nitko iz obitelji ne pruža pomoć.

“Ukoliko roditelji imaju više djece, pretpostavljam da nalaze interes ostaviti imovinu onom djetetu koje se najviše žrtvuje za njih. Prema ovom ugovoru, ostali zakonski nasljednici ne mogu tražiti nikakav svoj dio nakon smrti roditelja. Stoga, vjerojatno se roditelji odlučuju sklapati ugovore s onim djetetom koje im pruža najviše njege, pažnje i brige”, smatra Ivelić. Prošle godine u Federaciji BiH sklopljeno je 1.911 ugovora o doživotnom izdržavanju, u Brčko distriktu 78, dok Notarska komora RS-a nema točne podatke o broju obrađenih i zaključenih ugovora. Tužbe nasljednika Prije sklapanja ugovora, notari uvijek traže nalaz i mišljenje psihijatra kako bi se uvjerili da starija osoba nije dementna te da ne postoje nikakve skrivene namjere potpisnika ugovora. “Kroz razgovor s psihijatrom, otkrivamo je li osoba poslovno sposobna. Iskusni notari također ponekad mogu i sami zaključiti motive sklapanja ugovora”, dodaje Ivelić.

Posljednjih godina zakonski nasljednici u RS-u nisu u mnogo slučajeva podnosili tužbe zbog sklapanja ugovora o doživotnom izdržavanju. Ivelić kaže kako je ona u deset godina rada raskinula tek dva ugovora. Inače, sporovi prilikom tužbe zakonskih nasljednika vode se u općinskim sudovima. “Imamo informaciju od sudova u Federaciji da je ovakvih sporova jako malo, jer notarski obrađen ugovor o doživotnom izdržavanju je javna isprava, njegovu ništavnost nitko ne traži, tako da po notarski obrađenim ugovorima možemo reći i da nema sporova”, kazala je potpredsjednica Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Nerminka Hamidović. Pravila izdržavanja razlikuju se od ugovora do ugovora, a notari teško mogu saznati koliko se ona poštuju. Iz Notarske komore FBiH smatraju kako se u praksi poštuju ugovorene obveze i pravila izdržavanja s obzirom na rijetke raskide ugovora u FBiH. Slična situacija je i u manjem bh. entitetu i Brčko distriktu. Važno je napomenuti i da potpisnici ugovora uvijek iznova mogu urediti svoje odnose.

“Ukoliko primatelj izdržavanja nema novčanih sredstava da sebe izdržava, onda se može dogovoriti i novčana mjesečna renta. Izdržavanje se sastoji od obvezne nabavke dnevnih potrepština, kuhanja, spremanja, održavanja osobne higijene, nabavke ogrjeva, plaćanja računa, konzultacije s liječnikom te na kraju pokopa po mjesnim običajima”, pojasnila je Ivelić. S druge strane, postoje osobe koje ne pristaju na izdržavanje iako potpišu ugovor. U tom slučaju davatelj izdržavanja ima pravo tražiti naknadu štete za ono što je uložio u izdržavanje.  Kako podsjeća Hamidović, prijenos vlasništva na imovinu koja je predmet ugovora moguće je izvršiti odmah nakon zaključenja samog ugovora ili nakon smrti primatelja izdržavanja. Podaci o sklopljenim ugovorima o doživotnom izdržavanju u 2017. bit će poznati početkom iduće godine, a prema informacijama iz notarskih komora, trend rasta stjecanja imovine na osnovu doživotnog izdržavanja nastavit će se u BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar