DOBROVOLJAČKA U SARAJEVU: Perfidna farsa, sud će osloboditi sve optužene?

DOBROVOLJAČKA U SARAJEVU: Perfidna farsa, sud će osloboditi sve optužene?

U to čujem pucnjavu jedno 200 do 300 metara dalje, negdje prema Drveniji. Vrištim: “Ne pucaj”!

“Čuveni je to iskaz pokojnog generala Armije BiH Jovana Divjaka o zbivanjima u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. svibnja 1992. godine”, piše Dnevni.ba

Podsjećamo, toga je dana dogovorena razmjena uhićenog predsjednika tadašnje RBiH Alije Izetbegovića u zamjenu za nesmetano, dakle sigurno izvlačenje generala JNA Milutina Kukanjca i njegovih časnika i vojnika iz vojarne Bistrik.

Međutim, neposredno nakon polaska kolona je napadnuta, ubijeno je više časnika i mladih vojnika, mnogo ljudi je ranjeno, a oteto je i više oklopnih vozila.

Iako su se srpska i sarajevska strana godinama sporile oko broja ubijenih pripadnika JNA, Srbi su spominjali brojku od više od 40 mrtvih, a zapovjednici ABiH su govoili o pet, šest ubijenih, general Divjak je sklon tvrdnji da je toga dana ubijeno 8 časnika i vojnika. Među njima i jedan je mladi Hrvat izgubio život.

Nova optužnica

General Jovan Divjak, ključni akter u pregvorima s JNA, pa dakle i prevažni svjedok napada na kolonu, redovito je ponavljao kako se u Dobrovoljačkoj ulici dogodio ratni zločin, ali i da ne zna tko ga je počinio. Treba priznati da je on ipak bliži verziji da su počinitelji bili pojedinci i da napad nije bio isplaniran u nekoj instituciji.

Prije nekoliko dana Tužiteljstvo BiH je ponovno podiglo optužnicu protiv 10 osoba, od ranije poznatih i osumnjičenih za zločin u spomenutoj sarajevskoj ulici. Iako je prije nekoliko godina jedna optužnica pala, slučaj Dobrovoljačka nikada u biti nije okončan.

Nova je optužnica izazvala pravi bijes u sarajevskom javnom prostoru i ogorčenost samih optuženika

Svi redom optužuju smijenjenu Glavnu Tužiteljicu Gordanu Tadić i sadašnjega prvoga čovjeka državnog Tužiteljstva Milanka Kajganića da smišljenim progonom “nedužnih Bošnjaka” podlo žele relativizirati ratnu odgovornost i izjednačiti žrtvu i agresora.

Svi uglavnom odlučno negiraju bilo kakvu zapovijednu odgovornost, a optužnica se baš odnosi na odgovornost zapovijednog lanca i ključni datum 3. svibnja 1992. godine. Navedeno je da su optuženi, u okviru svojih funkcija, planirali, podstrekavali i izvršili napad na kolonu vojnika i civila. Nisu spriječili ubijanja i ranjavanja, te su – tvrdi Tužiteljstvo – nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima.

“Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na stradanje osam ubijenih žrtava s utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetetskog osoblja, te ranjavanje 24 osobe, kao i zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani”, naveo je Boris Grubešić, potparol Tužiteljstva BiH.

Optužnicom su, osim Ejupa Ganića, obuhvaćeni i Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiška.

“Sve što mogu reći o slučaju Dobrovoljačka, iscrpno je pokriveno izvještajima Haga, procesom i presudom Londonskog suda, i bh. tužiteljstva o obustavi istrage. Moja jedina izjava je da vas uputim na ove dokumente”, kazao kratko ratni bošnjački član Predsjedništva Ejup Ganić.

Odvjetnica Lejla Čović, koja koji brani osumnjičene u predmetu “Dobrovoljačka”, Ejupa Ganića i Ismeta Dahića, kazala je da su u “u ovom predmetu prekršeni svi zakonom propisani rokovi za vođenje istrage, imajući u vidu njeno trajanje.

Strategija

Pokojni general Divjak ipak ne dvoji da se ratni zločin dogodio.

“Pojedinačno to jeste zločin, ali ukupno gledano to nisu uradile regularne jedinice Teritorijalne odbrane, policije i Zelenih beretki”, govorio je Divjak.

U mnogim do sada presuđenim slučajevima ratnih zločina koje su počinili Hrvati ili Srbi zlo nisu počinili pripadnici regularnih postrojba HVO-a ili vojske RS-a, ali su teško stradali najviši zapovijednici.

Iz izjava odvjetnika i sarajevskih političkih čelnika potpuno je jasna strategija, pod svaku cijenu osloboditi visoke bošnjačke, ‘armijske’, zapovijednike i generale, srušiti bilo kakvu zapovijednu odgovornost i neoborive ratne zločine nalijepiti odmetnutim ‘luđacima’, Caci, Herendi, Prazini, luđaku koji je zvjerski ubio fojničke fratre, odmetnutim mudžahedinima…

Zanimljivo je da u Sarajevu skoro svi vjeruju da će Ejup Ganić, Bakir Alispahić, Zaim Backović, Švrakić i drugi biti oslobođeni. Naprosto, domaći suci ne smiju presuduti ‘patriotama’, Ganiću, Džaferoviću (Vozuća, Šušanj), Haliloviću, Dudakoviću, Drekoviću ili Bešlagiću u Tuzli.

Ratni zločini na teritoiju gdje su oni ratovali i zapovijedali su stvarni i jezivi. Zato su mnogi skloni tvrdnji da je optužnica za Dobrovoljačku nova predstava, s poznatim epilogom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar