DODIK DAO ULTIMATUM: Ili dogovor ili razlaz!

DODIK DAO ULTIMATUM: Ili dogovor ili razlaz!

”Mi ćemo se možda još idući tjedan sresti /sa predstavnicima SDA/ i to će biti kraj što se nas tiče, jer ne želimo trošiti vrijeme na bezvezne sastanke na koje dolaze rasplakani Bošnjaci i samo nešto traže. Prema Ustavu, Vijeće ministara tako se formira da trećina pripada Srpskoj“, izjavio je Dodik

Za idući tjedan najavljen je sastanak SDA, HDZ-a i SNSD-a oko formiranja vlasti na nivou BiH, no kako stvari stoje teško da će doći do dogovora.

Predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku već je jasno da SDA ne želi dogovor, te je jučer kazao kako će SNSD još u idućem tjednu otići na sastanak oko formiranja vlasti i više ne.

Na sceni blokada

”Mi ćemo se možda još idući tjedan sresti /sa predstavnicima SDA/ i to će biti kraj što se nas tiče, jer ne želimo trošiti vrijeme na bezvezne sastanke na koje dolaze rasplakani Bošnjaci i samo nešto traže. Prema Ustavu, Vijeće ministara tako se formira da trećina pripada Srpskoj“, izjavio je Dodik novinarima.

On je naglasio da neće biti ništa od zahtjeva SDA za formiranje novih resora u Vijeću ministara BiH. “To je strategija koju je SDS postigao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, što se vodi u njegovom ekspozeu od prije četiri godine…“, pojasnio je Dodik te ocijenio da je na sceni blokada ustavnih prava Srba, jer se blokira implementaciju izborne volje.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da SDA pokazuje ozbiljne uzurpatorske namjere onemogućavajući Republici Srpskoj da, sukladno izbornim rezultatima, u demokratskom duhu i sukladno pravima koja jamči Ustav, osigura sudjelovanje u vlasti onih stranaka koje su dobile potporu građana.

”Formiranje vlasti blokira SDA, a samim tim ta stranka blokira i europski put, jer je jasno rečeno da bez formiranja vlasti nema ni pozitivnog mišljenja Europske komisije. Vidim da se nastoji ‘iznivelirati’ krivnju i kamuflirati činjenicu da je SDA kočničar, pa se odgovornost za udaljavanje od europskog puta pripisuje i RS-u. Mislim na izjavu pojedinih stranih predstavnika u svezi, kako kažu, retorike i inicijativa iz Republike Srpske, a u kojoj se spominje čak i Zakon o javnom okupljanju, čija je neka radna verzija postojala, ali od čega se odustalo, pa nije ni upućeno na usvajanje ni Vladi, ni Narodnoj skupštini”, izjavila je Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je jučer da seprijedlozima za proširenje Vijeća ministara BiH izravno radi na rušenju Ustava BiH a neki žele zadovoljiti svoje apetite pri podjeli vlasti na razini BiH.

”Neki se samo deklarativno zalažu za BiH, a na svakom je koraku pokušavaju urušiti i promijeniti njenu ingerenciju, odnos snaga u odnosu na entitete i na samo rukovodstvo BiH. Gubeći vrijeme na druga pitanja, nama prolaze mnogo važnije stvari u BiH – nemogućnost implementacije izbornih rezultata i formiranja kompletne vlasti na razini BiH. Mislim da je najvažnije da se formira Vijeće ministara BiH kako bi BiH mogla konstituirati kompletno svoju vlast i predstaviti se Europi i svijetu kao ozbiljna zemlja koja može biti partner u mnogim oblastima, naveo je.

Podjela resora

U srijedu je u Mostaru održan sastanak delegacija SDA i HDZ-a na čelu sa predsjednicima stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, dok su se u Sarajevu sastale delegacije SDA i SNSD-a, ali bez predsjednika.

Čović i Izetbegović nakon sastanka su najavili da narednih dana počinju razgovori o raspodjeli resora u Vijeću ministara.

„Što se tiče resora, HDZ ima interes za Ministarstvo financija i Ministarstvo vanjskih poslova. SDA, također, želi Ministarstvo financija. Ali, dijeliti resore bez treće strane bilo bi neodgovorno. Morat ćemo zajedno sjesti i naći mehanizam. Kad sjednemo sa namjerom da se dogovorimo, dogovorit ćemo se za dva sata. Nije problem podijeliti resore, bitno je sjesti i razgovarati“, rekao je Čović.

Izetbegović je naveo da se ide korak po korak.

”Ostat će neprecizno definirano pitanje aktivacije Akcionog plana za NATO. Nadam se da ćemo i za to iznaći rješenje, da ćemo formirati Vijeća ministara i izbjeći krizu“, izjavio je Izetbegović.

Sastanak SDA i SNSD-a ocijenjen je kako korektan, ali nije bilo pomaka, čak naprotiv, SDA je izašla s novim zahtjevom o formiranju još jednog ministarstva.

Član Predsjedništva SNSD-a i šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je treba prestati uvjetovati. ”Na tome treba stati, jer u protivnom će i SNSD tražiti druge modele”, kazao je Košarac.

/Izvor: Dnevni list – Piše: Sanja Bjelica Šagovnović/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar