U Nigeriji djeca se koriste kao vojnici

U Nigeriji djeca se koriste kao vojnici

U redovima oružanih organizacija na sjeveroistoku Nigerije u periodu 2013-2017. godina bilo je 3.500 maloljetnika, javlja Anadolu Agency (AA). Iz Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) navedeno je da je 3.500 maloljetnika korišteno kao vojnici.  Priopćili su da se radi o djeci uzrasta od 15 i 16 godina. Potcrtali su da su oružane grupe maloljetnike koristile kao vojnike.

UNICEF je poručio da je prošle godine ubijeno više od 430 djece, a 43 je bilo žrtva seksualnog nasilja.  Podsjetili su da je nakon otmice djevojčica na području Chiboka od strane Boko Hrama, i u Dapchi oteto 110 djevojčica.  “Ovo je pokazatelj da su prava djece ozbiljno narušena na sjeveroistoku zemlje i da je kidnapovanje djece široko rasprostranjeno”, poručili su iz UNICEF-a.

Predstavnik UNICEF-a u Nigeriji Mohamed Fall rekao je da bi djeca uvijek trebala biti sigurna u svojim domovima, školama i igralištima. “Pozivamo strane da ispune svoje obaveze prema međunarodnom pravu kako bi se okončali napadi na djecu, infrastrukturu i škole”, rekao je Fall.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar