Dodik i Cvijanović kažu da je kriv sud u Haagu, a ne Karadžić

Dodik i Cvijanović kažu da je kriv sud u Haagu, a ne Karadžić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Međunarodni sud pravde nije pravičan i da nije u funkciji pomirenja, te da se s stoga i očekivanja u pogledu drugostupanjske presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću kreću u tom okviru. Isto stajalište je i predsjednice RS-a Željke Cvijanović.

“Afere u okviru samog Suda sigurno nisu doprinijele povjerenju u odluke koje je donosio i koje će donositi. Ovdje svi znaju da taj sud nije pravičan, da ne sudi u skladu s pravom i da nije u funkciji pomirenja”, kazao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, govoreći o istom, također je istog mišljenja te je kazala “da presude Međunarodnog suda pravde nisu doprinijele pomirenju i pravdi.

“Nažalost, međunarodno sudovanje, a vrlo često i ono na razini BiH, išlo je po jednoj matrici – uglavnom su prethodno donesene političke odluke, pravljen je politički okvir, a onda se pravnim odlukama ili sudskim presudama popunjavao taj okvir. Kao rezultat toga, danas imate ogromno nepovjerenje u sudove i situaciju u kojoj nije dostignuto pomirenje i kohezija, što je prioritetno bio cilj – rekla je ona danas u Banja Luci, naglasivši da nije optimisat u pogledu drugostupanjske presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Podsjećamo, Karadžiću će 20. ožujka pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove u Haagu biti izrečena drugostupanjska presuda.

Drugostupanjska presuda Karadžiću bit će izrečena nakon što su razmotrene žalbe obrane i tužiteljstva na prvostupanjsku, kojom ga je 2016. godine haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

 

(Izvor: Agencije)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar