Dodik ispitivan sat i pol, poslije izjavio da je prije rata imao sedam stanova u Beogradu, i da ‘može biti fin’

Dodik ispitivan sat i pol, poslije izjavio da je prije rata imao sedam stanova u Beogradu, i da ‘može biti fin’

Nakon sat i pol ispitivanja u Tužiteljstvu BiH Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a napustio je tu instituciju. On je ispitan zbog afere “Pavlović banka” i sporne kupovine na Dedinju, piše Avaz.

Nakon napuštanja Tužiteljstva, Dodik je dao izjavu novinarima koji su čekali ispred Tužiteljstva.

“Neka podignu optužnicu, pa da idemo na sud. Ovu priču uvijek nekako pokrenu nekoliko mjeseci pred izbore. Ovo je politički motiviran proces”, rekao je Dodik.

“U nastavku ove priče predočili smo im dokaze vezano za navodnu inkriminaciju, koju su u Tužiteljstvu našli u tome. Dakle, oni tvrde da nema ugovora iz 2007. godine, pošto je banka dužna čuvati dokumentaciju pet godina nakon otplate kredita, a taj kredit je otplaćen novim kreditom iz 2008. godine. Tako da je prošla obaveza da banka čuva dokumente i arhiv”.

Predočio originalni ugovor

Istaknuo je da u svojoj dokumentaciji ima originalni ugovor koji je priložio, te da je otklonio tu vrstu inkriminacije.

“U svakom slučaju, ja u svojoj dokumentaciji imam originalni ugovor, koji sam u uvjerenoj kopiji, kako to zakon nalaže, priložio, predočio i dao i zato mislim da je otklonjena ta vrsta inkriminacije, koja od početka traje i neko je dokazuje. Naravno, zbog istrage vam neću to sada pokazati, ali kada bude to vrijeme da se može to da pokaže veoma sam zainteresiran da to pokažem.

Druga priča je navodno pečat. Ja sam u to vrijeme bio uposlenik Vlade RS i oni su samo ovjeravali dokumente o tome da sam ja uposlenik i o tome kolika mi je plaća, jer je to traženo za sam kredit i ništa više. Vlada niti je bila garant, niti je bila jamac, niti otplaćuje kredit, niti bilo kakvu obavezu nema, prenosi Avaz.

Dodik: Uvijek ću se pojaviti

Treća stvar je vezana za neke osobe u banci. Ja sam dobivao ta sredstva unaprijed za cijelu godinu, najčešće u veljači. I čitav iznos sam prebacivao u Pavlović banku, a banka da bi od mene naplatila kamatu, i u ožujku i svim ostalim mjesecima, to skidala sa mog računa i mjesečno uplaćivala kao otplatu.

Sva stvar je bila u tome. To je njima predočeno u onom što su oni nama prošli put naveli. Mislim da im je sve pred očima. Ja sam svoje rekao, ovo je politički motiviran proces, koji predugo traje i u njemu nema nikakve povrede zakona”, istaknuo je lider SNSD-a.

Nemam ništa protiv da se ponovo pojavi

Dodik je rekao da će uvijek biti onih koji će u nečemu nešto tražiti.

“Rekao sam da ovaj Sud i ovo Tužiteljstvo nemaju ustavni položaj po Ustavu BiH i ne mogu postojati. Oni time nisu ni legitimni ni legalni. To sam rekao javno, ali preuzeo sam obavezu da dođem ako imaju slučajeve u vezi mene. Uvijek ću se pojaviti i iz tog sam razloga ovdje.

Danas sam dao izjavu, nije problem ni da sam osumnjičen. Ono što su oni naveli u zapisniku prošli put sve je precizno odgovoreno, ako misle proširivati neka proširuju.

Nemam ništa protiv da se ponovo pojavim, spreman sam uvijek doći dati izjavu, a oni neka odluče šta hoće. Ovo je pokrenuto nekoliko mjeseci pred izbore, a nakon Eskobarovih zahtijeva da se po svaku cijenu pretrese i pokuša staviti stavke na teret.

Prije rata imao sedam stanova u Beogradu

Lider SNSD-a pita zašto se ovo nije dogodilo prošle godine.

“Zašto se ovo nije dogodilo prošle godine, stalno se o ovome priča, od 2007. godine. Njima ovo treba da se mrcvarimo na ovom pitanju. Ako sada ne bude ništa i zatvori se, čuvat će se do idućih izbora i ponovo će otvoriti pred nove izbore, nije to ništa novo. Korupcija je stvar percepcije. Ne tvrdim da u društvu nema elemenata koruptivnih aktivnosti, ali u mom slučaju nema”, dodao je Dodik.

Naveo je da je od 1988. godine imao privatno poduzeće koje je radilo velike poslove, te da je pred sami rat imalo prihoda 31 do 33 milijuna maraka.

“To je danas kao da imate 500 milijuna maraka. Prije rata sam imao sedam stanova u Beogradu. Dva sam prodao prije dvije-tri godine da bih izmirio obaveze za ovu nekretninu i nešto sam pomagao kćerki da otplati svoj stan i to je sve. Postoje dokazi, postoje papiri i sve. Nek me optuže pa da idemo na sud ili neka kažu da nema elemenata. Ovakvo mrcvarenje nema nikakvog smisla”, poručio je Dodik.

Nakon što je dao izjavu medijima, okupljenim novinarima je poručio “eto jeste li vidjeli kako mogu biti fin”.

Podsjećamo, Tužilaštvo istražuje kako je Dodik kupio vilu na Dedinju u Beogradu daleke 2007. godine. On je počeo s davanjem iskaza prošli tjedan, ali je zatražio odgodu kako bi se pripremio. Lider SNSD-a je vilu u naselju Dedinje kupio 14. svibnja 2007. godine za 750.000 eura.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar