DODIK U IZOLACIJU UVLAČI SVOJ NAROD, ALI I HRVATE, A PROBLEM JE I VUČIĆU – Predsjednik RS-a kaže da Srbi neće u NATO i o tomu želi raspisati referendum

DODIK U IZOLACIJU UVLAČI SVOJ NAROD, ALI I HRVATE, A PROBLEM JE I VUČIĆU – Predsjednik RS-a kaže da Srbi neće u NATO i o tomu želi raspisati referendum

Referendum o pristupanju Bosne i Hercegovine NATO-u definitivna je odluka Republike Srpske kako bi se njeni građani izjasnili o tim integracijama u trenutku kada budu došle na dnevni red, kaže u intervjuu za Sputnjik predsjednik RS Milorad Dodik.

NATO se previše umiješao u unutarnja pitanja u BiH i kreira stvari tako da BiH bude formalno proglašena za članicu tog saveza bez pristanka Republike Srpske. Time se, prema Dodikovim riječima, krši princip dobrovoljnog pristupanja Alijansi. Takva politika, kaže, odgovara prvenstveno Bošnjacima, a Republika Srpska se tako dovodi pred svršen čin.

– Ne postoji nijedna odluka u Republici Srpskoj o učlanjenju u NATO, ne postoji nijedna odluka nijednog organa u BiH o tome. Postoje odluke koje su vezane za neke politike, recimo za pristupanje MAP-u, što nije uključivanje u NATO, nego neka ranija faza. No, promijenile su se okolnosti. Prije 7-8 godina, kada se o tome u BiH intenzivno pričalo i kada je skoro postojao značajniji konsenzus o tome, pa se i mi u Republici Srpskoj, imajući u vidu da je te 2006/7. to bilo benigno pitanje, nismo ni suprotstavljali nekim procedurama, kao što je priča o NATO-u. Međutim, sada je očigledno da BiH hoće, bez volje Republike Srpske, da se “strpa” u NATO, i u tom pogledu vrlo je važno da se zna volja naroda – kaže Dodik, odgovarajući na pitanje što želi postići referendumom o pristupanju NATO-u.

Odgovarajući na pitanje Sputnjika o tome kada je planirano organiziranje referenduma Dodik kaže:

– Mi u Republici Srpskoj imamo konsenzus o tome da se ne može kretati ka NATO-u. Vidim da u posljednje vrijeme neki traže neke “izlaze”. Mislim da je najadekvatniji odgovor da se taj namjeravani, dogovoreni i općeprihvaćeni referendum održi što je prije moguće, i da narod u Republici Srpskoj kaže svoj stav. Ovi u BiH i NATO-u kazati će da to nije stav BiH. To nas ne zanima, nas zanima naš stav. Ako Republika Srpska na referendumu kaže da nema članstva u NATO-u, onda nema više nikakvih procedura oko toga. I to je obveza i onima iz srpskog naroda koji možda misle da se tamo treba ići. Prema tome, naš cilj je čuti volju naroda i obvezati političare u Republici Srpskoj da se ponašaju u skladu s njom.

Govoreći o tome zašto bi referendum bio organiziran u ovom trenutku, predsjednik Srpske kaže:

– Čašu je prelilo uplitanje suda, suda koji ne postoji po Ustavu BiH, suda koji presuđuje bez pravnog osnova. Nema nikakvog zakona o imovini u BiH, oni su iskoristili Sporazum o sukcesiji da bi donosili odluke i otimali vlasništvo nad zemljištem i imovinom Republike Srpske. Tome se pridružila i NATO komanda u Sarajevu, čime je pokazala da nije za pravnu državu za uvažavanje unutarnjih odnosa, nego je za kreiranje odnosa kakvi njima odgovaraju. Tome su se pridružili i OHR i drugi, koji pokušavaju kazati da se odluke suda moraju provoditi bez obzira na činjenicu da je međunarodna zajednica nametnula taj sud i da u tom pogledu nema nikakav unutarnji legitimitet. Dakle, u pitanju nije samo NATO, ovdje se dovodi u pitanje čitava BiH. Mislim da je sada stvoren model po kome, umjesto kao ranije, da Visoki predstavnik otima nadležnosti Republike Srpske, sada to u Ustavnom sudu rade tri sudca stranca i dva Bošnjaka, koji mogu preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudaca donijeti bilo koju odluku. A onda nama govore da takva odluka mora biti poštovana. To će dovesti do atrofije bilo kakvih odnosa u BiH koja već duže vrijeme pokazuje nesposobnost u funkcioniranju. Mogu se složiti s onima koji o BiH sve češće govore kao propaloj ili razvaljenoj državi – ističe Dodik.

Govoreći o posljednjoj odluci Ustavnog suda BiH, prema kojoj vojni objekt Veliki Žep u Han Pijesku Republika Srpska treba uknjižiti na ime BiH, odnosno Oružanih snaga, predsjednik Srpske ističe da je ta odluka neprovodiva.

– Ta je odluka neprovodiva, i mi je nećemo provoditi. Mi nećemo dovesti do toga da Republika Srpska na ovaj način bude ponižena. Ozbiljan presedan je napravljen oko imovine, jer ovo može poslužiti kao priča o tome da se sva imovina, ne samo vojna, nego i putovi, svi javni objekti, šume i ostalo knjiže na razini BiH. Kada sud donese takvu odluku, šta da mi uradimo? A u Ustavu BiH piše da Republika BiH, koja je do tada imala takav status, nastavlja radito kao BiH s unutarnjom organizacijom i pravima predviđenim ovim Ustavom. I taj ustav ignoriraju. Pozivaju se na 1991. godinu. To je nevjerojatno, ali moraju znati da ćemo reagirati u svakom slučaju – naglašava Dodik.

Odgovarajući na pitanje kada bi spomenuti referendum bio i koja bi bila pitanja za građane, Dodik kaže:

– Počela je praksa da NATO jednog dana, kada ustanemo ujutru, može samo kazati da je BiH primljena u njegovo članstvo, a mi možemo biti zatečeni. Zato ćemo uraditi nekoliko stvari. Јedna od njih je da ćemo pokušati okupiti političke faktore u Republici Srpkoj oko konsenzusa da se provede referendum s pitanjem “Jeste li za to da BiH, odnosno Republika Srpska, bude članica NATO-a” i možda i drugo pitanje “Jeste li za to da postoje Oružane snage BiH”. Mislim da nemamo razloga oklijevati, a razmišljamo i o vraćanju na poziciju referenduma o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koji smo spriječeni u provođenju velikom intervencijom Zapada. Ovim putem, obraćam se zemljama-članicama Vijeća za implementaciju mira da zaustave eroziju i nasilje koje se ovde provodi u okviru sudova pod patronatom međunarodne zajednice i NATO-a.

Govoreći o mogućoj reakciji međunarodne zajednice na eventualnu odluku o provođenju referenduma Dodik kaže da međunarodna zajednica “inače priznaje sve što je protiv Srba”.

Sputnjik podsjeća da je na referendumu 1. ožujka 1992, kada su dva naroda, bošnjački i hrvatski, odlučila bez učešća srpskog naroda o secesiji BiH od Јugoslavije, međunarodna zajednica ignorirala volju srpskog naroda.

– Oni priznaju sve što je protiv Srba, naravno. Srbi nisu tada glasali, a oni su referendum priznali. Sada bi rekli da referendum nema snagu. Ima snagu za nas. Mi to radimo zbog sebe. Hoćemo da na referendumu napravimo općepolitičko jedinstvo i odbacimo NATO kao naš put. To je definitivno ono što mislimo da trebamo uraditi. Što oni misle o tome? Naravno da im neće biti drago. Tako su uradili i sa Crnom Gorom, gdje su napravili dosta unutarnjih nestabilnosti. Mi želimo jasno kazati na nećemo ići putem NATO-a u uvjetima kada je svijet ovako polariziran, kada bi to značilo svrstavanje na jednu stranu, kada bi to značilo podršku samo jednoj politici i kada bi to značilo gubitak značajnih prijatelja koje nisu članice NATO-a, kao što je Rusija i neke druge zemlje. Mi ne želimo to izgubiti. Primarno, ne želimo se razlikovati od Srbije, i ako je Srbija proglasila neutralnost, onda ćemo i mi učiniti sve da Republika Srpska ostane u fokusu neutralnosti, iako se mi moramo, imajući u vidu nastale okolnosti, umiješanost NATO-a u političke procese ovdje, izboriti na način na koji Srbija to nije radila. Moramo ići sa snagom koja je najvažnija, a to je snaga naroda – kaže Dodik.

(Izvor: Vijesti.ba)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing