Dodik od Vučića traži lobiranje za odcjepljenje: RS bi trebala imati isti tretman kao Kosovo

Dodik od Vučića traži lobiranje za odcjepljenje: RS bi trebala imati isti tretman kao Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s izaslanstvom je danas boravio u Banja Luci gdje je bio dočekan od strane člana Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorada Dodika i predsjednice RS-a Željke Cvijanović s izaslanstvom tog entiteta. Vučić je RS-u dopremio pomoć od 15 vozila hitne pomoći.

“Naši razgovori i odnosi u prijateljski i bratski. Ne želimo nikome nanijeti bilo kakvo zlo. Dogovorili smo se da u nekoliko sljedećih mjeseci radimo na izradi zakona o zaštiti ćirilice i srpskoj jezika i da to u identičnim tekstovima usvojimo u RS i Srbiji”, kazao je Dodik.
Tema su bili i infrastrukturni projekti, a ponovno su istaknute i kontroverzne izjave koje će, zasigurno, polučiti polemike nakon Vučićeva odlaska.

“Mi živimo Republiku Srpsku kao državu. RS ima svoje ambicije, ali i strahove. Vrlo smo zainteresirani za razgovore koji se obavljaju vezano za status Kosova i Metohije. Vjerujemo da Srbija ima prirodno državno pravo i pitanje broj jedan je pitanje Kosova i Metohije, ali da bi pitanje Srbije u nacionalnom smislu trebala biti Republika Srpska. Zato vidimo da se u tom planu može povezati ta vrsta našeg interesa i vrlo smo zainteresirani kako će se riješiti pitanje Kosova”, kazao je Dodik.

On jeistaknuo očekivanja od Vučića u lobiranju o statusu RS-a, a u kontekstu priznanja Kosova kao države.

“Smatramo da Kosovo ne može biti međunarodno priznata država na način na koji to neke zemlje u svijetu prihvaćaju. I RS bi trebala imati pravo na isti tretman jer su gotovo identične okolnosti u kojima se to pitanje rješava. Vučiću smo predočili da treba vrlo jasno istaknuti zahtjeve o tome da je nemoguće razgovarati o eventualnom razdvajanju Kosova, a da se u tome ne razgovora i o statusu RS. Vidjeli smo da je Vučić to pitanje ozbiljno shvatio, ali nije ništa odgovorio na to pitanje. Pokušat ćemo ga uvjerimo da se to pitanje promatra jedinstveno. Ovo nije protiv Daytonskog mirovnog sporazuma. RS neće prihvatiti nikakvo priznanje Kosova. RS ostaje privržena svome bratskom životu sa Srbijom”, rekao je Dodik.

Na ovu temu Vučić je kazao:
“Pretpostavljam najvažnija stvar za Dodika, Cvijanović i Vidović je da će Srbija, ako bude potrebe, a nadam se da neće, pružiti dodatnu financijsku injekciju RS-u prije kraja godine. Teška su vremena, onoliko koliko možemo naša obveza je pomoći narodu RS-a, uvijek čuvajući najbolje odnose s BiH u cjelini i poštujući Dayton koji je za Srbiju sveto pismo”. Dodao je da za Srbiju nisu lagana i jednostavna pitanja koja je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo.

“Voljeli bismo da stvari ostanu u okvirima Daytonskog sporazuma, onako kako sam i razumio predsjednika Dodika. Za sve druge Dodikove ideje, naša obveza je saslušati i vidjeti nešto i u pisanom obliku. Imat ćemo još susreta, moja je obveza saslušati njihove ideje, a onda ćemo moći pružiti i određene odgovore”, rekao je Vučić.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar