Tako to rade u Austriji: Bosanka u samoizolaciji skočila do pošte, platit će pozamašnu kaznu

Tako to rade u Austriji: Bosanka u samoizolaciji skočila do pošte, platit će pozamašnu kaznu

Žena podrijetlom iz Bosne je zbog nepoštivanja pravila karantene, odnosno izlaska iz samoizolacije, dobila novčanu kaznu u visini od 800 eura i uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Tako je odlučio sud u austrijskom gradu Klagenfurtu, koji smatra da je ”optužena svjesno dovodila ljude u opasnost od zaraze”.

Ova 49-godišnjakinja je išla u trgovački centar gdje je bila u kontaktu s poštanskim djelatnikom, pisalo je u optužnici. U supermarketu je navodno obavila bankovni prijenos sa šaltera lokalnog poštanskog ureda. Problem je, kako je na izrečeno tijekom suđenja, bio i što na šalteru pošte nije nosila zaštitnu masku.

Budući da je izašla iz kuće usprkos naređenoj karanteni te je pritom pozitivna na Covid-19 mogla ”izazvati opasnost od širenja bolesti”, žena je počinila kazneno djelo, navodi tužiteljstvo.

Da je sud u srijedu 23. srpnja dokazao da je optužena postupila s namjerom, ona bi se suočila s do tri godine zatvora. Za nenamjerno kršenje karantene kazna u Austriji je do jedne godine zatvora.

Sud je kazao da je kazna tako visoka kako bi obeshrabrila sve one koji ne poštuju odluke vlasti o sprečavanju širenja koronavirusa.

Zbog kršenja karantene na sudu će se u petak naći i 35-godišnja žena iz Braunaua koja je otišla u šetnju usprkos tome što je bila zaražena koronavirsom. Prijavio ju je poznanik koji je znao da je Covid-pozitivna.

jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar