Dodik rekao da prekida pregovore sa SDA o formiranju vlasti

Dodik rekao da prekida pregovore sa SDA o formiranju vlasti

Stranka demokratske akcije (SDA) pokrenut će pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. O ovoj inicijativi na izvanrednoj pres-konferenciji oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, prenosi Dnevni list.

Inicijativa kojom se traži preispitivanje naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska nije ništa novo, ali RS je ustavna kategorija i međunarodno je priznata, kazao je danas u Istočnom Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik.

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je najavila da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, radi preispitivanja naziva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Dodik podsjeća da je bivši predsjednik SDA Sulejman Tihić ranije pokretao istu inicijativu i povukao je zbog, tvrdi Dodik, zbog međunarodnog uticaja te je novu najavu iz SDA nazvao kontinuitetom Bošnjaka od čega neće odustati te se na taj način želi problematizirati Republika Srpska.

Ističe da je RS vidljiva u svim dijelovima Ustava BiH zbog čega smatra da nema osnova da se ta inicijativa uopće pokreće pred Ustavnim sudom BiH, no ukoliko se to dogodi njegovo će učešće u radu Predsjedništva biti dovedeno u pitanje.

Ukoliko član Predsjedništva Šefik Džaferović (SDA) ovu inicijativu dostavi Ustavnom sudu, Dodik najavljuje odluku Narodne skupštine RS-a o ovom pitanju te kaže da nema namjeru u tom slučaju surađivati s Džaferovićem.

– Dostavljanje inicijative Ustavnom sudu bit će trenutak kada će zasjedati entitetski parlament i kada prestaju pregovori o formiranju vlasti u BiH. Ovo je točka preko koje neću prijeći, rušenje je to ustavnog poretka. To je način da se RS otjera iz BiH, istrajte u tome – pozvao je Dodik.

Istakao je da SNSD prekida sve razgovore sa SDA o formiranju Vijeća ministara BiH dok se ova situacija ne riješi.

-Bošnjaci ne žele nikoga u BiH, majoriziraju Hrvate, člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda je izabran bošnjačkim glasovima, omalovažavaju hrvatske kantone, odbacuju RS i Dan RS-a, a sada dovode u pitanje ime RS-a. To nam govori da nemamo šta raditi u BiH”, zaključio je Dodik.

Iz SDA su danas naglasili da prema Ustavu BiH, sva tri konstitutivna naroda su ravnopravni na čitavom teritoriju države, uključujući oba entiteta i Brčko disktrikt BiH što je potvrđeno i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima.

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska postoji po Ustavu BiH kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen niti u nazivu, a drugi isključeni, stav je SDA.

Stoga je iz Stranke demokratske akcije najavljeno pokretanje procedure za usklađivanje naziva entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a na temelju važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar