DODIK SE ODREKAO SRBA, SLIJEDI LI ISTO I HRVATIMA U RS-U? SNSD i HDZ glasovali protiv konstitutivnosti Srba u F BiH

DODIK SE ODREKAO SRBA, SLIJEDI LI ISTO I HRVATIMA U RS-U? SNSD i HDZ glasovali protiv konstitutivnosti Srba u F BiH

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je inicijativu SDP-ovog zastupnika Denisa Bećirović kojom se vlasti četiri županije u entitetu Federacija BiH pozivaju na osiguranje ustavne ravnopravnosti Srba.

Protiv ove inicijative glasali su zastupnici SNSD-a, predsjednika Milorada Dodika.

“Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH poziva nadležne organe HNŽ, Županije 10, ŽZH i Posavske županije da, najkasnije u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, izmijene i dopune ustave navedenih županija s ciljem osiguranja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se u županijskim ustavima, gdje to do sada nije učinjeno, precizira i osigura ustavna ravnopravnost bosanskog i srpskoj jezika, te latinice i ćirilice”, piše u usvojenoj inicijativi.

Protiv ove inicijative glasali su zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Ovakav potez SNSD-a iznenadio je brojne parlamentarce s obzirom na to da se SNSD predstavlja kao politička stranka koja se zalaže za prava Srba kako u RS-u isto tako i u FBiH.

Inicijativa je usvojena zahvaljujući glasovima Saveza za promjena s obzirom na to da su ruke SDS-ovih parlamentaraca osigurale postojanje entitetske većina za usvajanje ovog zaključka.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik često u medijskim istupima predstavlja dužnosnike Saveza za promjene u institucijama BiH kao “izdajnike” te je posve nelogičan potez SNSD-ovih zastupnika.

Bećirovićevu inicijativu podržali su svi ostali klubovi zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Objašnjavajući zahtjev za osiguranje ravnopravnosti Srba u svim kantonima entiteta Federacija BiH, Bećirović je rekao da je “od iznimne važnosti osigurati ravnopravnost svih na svakom pedlju države”.

Bećirović je najavio i da će se na jednoj od narednih sjednica baviti osiguranjem poštivanja prava Hrvata.

Budući da inicijativa predviđa da županije koji u ustavu nemaju osiguranu ravnopravnost Srba u roku 30 dana izmijene svoje ustave, pojedini zastupnici izrazili su sumnju da će to biti ispravljeno u potrebnom roku.

Inače, od prijedratnih oko pola milijuna, koliko je Srba prema procjenama živjelo na prostoru današnje Federacije BiH, srpskog naroda sada je tamo desetostruko manje: svega 56.550 osoba, to jest tek 2,5 posto, pokazao je to posljednji popis stanovništva iz 2013. godine.

Također, od prijeratnih 152.856, posljednji popis pokazao je da u RS danas živi tek 26.509 Hrvata ili nešto više od 17,3 posto od predratnog broja. Udio Hrvata u ukupnom broju stanovnika RS koji iznosi 1.170.342 što je manje od 2,3 posto.

Bošnjaka je u tom entitetu oko 195 tisuća, dok je prije rata na tom području živjelo oko 440 tisuća.

No Republički zavod za statistiku RS svojedobno je izišao s nešto su drukčijim podatcima prema kojima u RS-u živi 82 posto Srba, 12 posto Bošnjaka i tek 2 posto Hrvata.

(Izvor: Agencije/Repulikainfo.com)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar