Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

– 1559. Održana je krunidba Elizabete I. za englesku kraljicu. Svečanost je održana u znamenitoj Westminsterskoj opatiji pokraj Londona, tradicionalnom mjestu praktički svih engleskih krunidbi još od razdoblja Vilima Osvajača. Radilo se o posljednjoj engleskoj krunidbi izvedenoj na latinskom jeziku. Kraljica je u trenutku krunidbe imala 25 godina.

– 1622. Rođen je Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Moliere, francuski komediograf, scenarist i književnik, jedan od velikana humoristične satire te jedan od najcjenjenijih književnih autora u zapadnoj kulturi uopće.

– 1777. Sjevernoamerička država Vermont proglasila je neovisnost od Velike Britanije i postala Republika, koja je 1791. ušla u sastav SAD.

– 1906. Rođen je Aristoteles Socrates Onassis, grčki brodovlasnik. Bio je vlasnik najveće privatne flote na svijetu i jedan od najbogatijih. Vrlo spretan i poduzetan poslovni čovjek, došao je na glas po svojemu golemu bogatstvu, ali i po ljubavnim vezama s opernom pjevačicom Mariom Callas i udovicom američkog predsjednika Johna Kennedya, Jacqueline, kojom se i oženio.

– 1918. Rođen je Gamal Abdel Naser, drugi predsjednik Egipta od 1956. do smrti 1970. godine. Zajedno s Titom i Nehruom odigrao je važnu ulogu u osnivanju Pokreta nesvrstanih. Uvelike je poboljšao unutarnje stanje u Egiptu, započeo industrijalizaciju, a i važan je zbog izgradnje Asuanske brane.

– 1929. Rođen je Martin Luther King Junior, američki baptistički svećenik, aktivist za građanska prava i jedan od najvećih vođa za prava američkog crnačkog stanovništva.

– 1932. Rođen je Alija Isaković, bosanskohercegovački romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i povjesničar jezika i književnosti.

– 1943. Završen jedan od kapitalnih građevinskih poduhvata, zgrada Pentagon koja se nalazi pokraj Washingtona u saveznoj državi Virginiji i u kojoj je smješteno Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država. Ova zgrada je dobila ime jer je u obliku geometrijskog tijela s pet stranica- peterokuta (engl. pentagon). Gradnja Pentagona započela je 1941. godine.

-1955. Umro je Isak Samokovlija, bosanskohercegovački književnik, autor djela s bosansko-židovskom tematikom. Svoju prvu pripovijetku “Rafina avlija” objavljuje 1927. a dvije godine kasnije izlazi i prva zbirka pripovijetki “Od proljeća do proljeća”. Ivo Andrić ga je nazvao jednim od najboljih pisaca koje je Bosna i Hercegovina dala.

– 1992. Republiku Hrvatsku priznalo je 20 svjetskih država i to svih 12 članica tadašnje Europske zajednice (Francuska, Njemačka, Italija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Velika Britanija, Danska, Irska, Grčka, Španjolska, Portugal) te još Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Prije njih to su učinile Island, Vatikan i San Marino. Dan kasnije, 16. siječnja Hrvatsku je priznalo još 9 država, a broj se postupno povećavao sve do prijema Hrvatske u Ujedinjene narode, 22. svibnja iste godine.

– 2001. Senat Kambodže donio Zakon o formiranju tribunala, sastavljenog od kambodžanskih i međunarodnih sudaca, koji će suditi liderima Crvenih Kmera za zločine počinjene tijekom njihove vladavine od 1975. do 1979., kada je umrlo od gladi, bolesti ili bilo ubijeno oko 1,7 milijuna Kambodžanaca.

– 2006. Michelle Bachelet postala je prva žena predsjednik u povijesti Čilea i tu dužnost obnašala je do 2010. godine. Nakon četverogodišnje pauze, ponovno je u ožujku 2014. osvojila svoj drugi predsjednički mandat čime je postala prva osoba u povijesti Čilea koja je izabrana za drugi mandat nakon diktature Augusta Pinocheta (1973. – 1990.).

– 2016. Umro je Dan Haggerty, američki filmski i televizijski glumac, producent, trener životinja i kaskader. Njegova najpoznatija uloga je trener životinja Grizzly Adams u popularnom filmu ‘Život i vrijeme Grizzly Adamsa’.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar