Grabar-Kitarović nastavlja posredovati o Izbornom zakonu

Grabar-Kitarović nastavlja posredovati o Izbornom zakonu

Tjedan dana nakon Turske, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stiže prekosutra u dvodnevni posjet BiH, koja je bila i jedna od njezinih ključnih tema razgovora s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Njezini motivi povezani su s pokušajima posredovanja vezanim uz približavanje stajališta Hrvata i Bošnjaka te utjecaja koje imaju Zagreb i Ankara na ova dva naroda kroz povijest do današnjih dana, a ovoga puta vezanim uz izmjene Izbornog zakona. No, s obzirom na to da se BiH nalazi u izbornoj godini, i ovaj potez predsjednice se žestoko kritizirao u političkoj javnosti u ovoj zemlji.

Grabar-Kitarović je nakon posjeta Turskoj istaknula kako očekuje da se u BiH osigura jednakopravnost Hrvata, te je ocijenila kako ova zemlja nije u fokusu europske niti američke administracije.

– Želim naglasiti veliku važnost ustavne jednakosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i potrebe da se nastavi s ustavnim reformama. Trenutačna situacija u svezi s novim Izbornim zakonom je neizvjesna. Zajedno s Turskom možemo doprinijeti dogovoru, prije svega, između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, ali i svih triju naroda u BiH. Moramo je podupirati kao suverenu, teritorijalno integriranu državu, ali to doista zahtijeva političku emancipaciju koju smo čekali da državne institucije poduzmu kako bi bile u mogućnosti donijeti odluke u ime naroda – objasnila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica će prvoga dana posjeta u Sarajevu imati protokolarni dan, tijekom kojega će dominirati susret s tročlanim Predsjedništvom BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem kojima će prenijeti inicijativu za održavanje trilateralnog susreta BiH – Hrvatske – Turske, kako bi se osigurao zajednički dogovor o važnim pitanjima.

Predviđeno je i da hrvatska predsjednica posjeti hrvatska područja od Plehana kod Dervente, do Tuzle, Viteza, Žepča, Usore i Orašja, piše Večernji list.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar