Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

– 962. Papa Ivan XII. okrunio je Otona za prvog cara Svetog rimskog carstva. S njim je kao suvladarica okrunjena i njegova žena Adelheid što je najvjerojatnije prva zabilježena krunidba neke carice u zapadnoj Europi.

– 1536. Španjolska ekspedicija koju je predvodio Pedro de Mendoza, osnovala je Buenos Aires, koji je bio lociran u današnjoj četvrti San Telmo, južno od centra grada.

– 1709. Nakon četverogodišnjeg boravka na udaljenom otočiću ispred obala Čilea spašen je Alexander Selkirk, čija je priča temelj za poznati roman Daniela Defoa “Robinson Crusoe”.

– 1754. Rođen Charles Maurice de Talleyrand-Perigord, francuski diplomata. Služio je Luja XVI., zatim vlasti za vrijeme Francuske revolucije, pa Napoleona, a nakon njega Luja XVIII. i Luja Filipa Orleanskog. Bio je jako cijenjen kao jedan od najsvestranijih i najutjecajnijih diplomata u europskoj povijesti.

– 1816. Rođen Mirko Bogović, hrvatski pjesnik, političar i središnja književna osobnost u doba Bachova apsolutizma te jedan od osnivača hrvatske novele. Pisao je lirske pjesme ljubavnog, političkog i domoljubnog sadržaja.

– 1878. Umro Josip Runjanin, hrvatski skladatelj i časnik u austrougarskoj vojsci. Uglazbio je pjesmu Antuna Mihanovića Horvatska domovina, koja je 1891. godine proglašena hrvatskom himnom pod naslovom Lijepa naša domovino.

– 1882. Rođen James Joyce, irski književnik i jedan od utemeljitelja modernog romana. Prve uspjehe postigao je zbirkom novela “Dablinci”, zatim zanimljivim autobiografskim romanom “Portret umjetnika u mladosti”, a kasnije objavljuje poznato djelo “Uliks”.

– 1907. Umro Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, ruski kemičar i jedan od stvaratelja Periodnog sustava elemenata. U nekoliko slučajeva poznato je njegovo neslaganje s prihvaćenim atomskim masama, govorio je da se one ne slažu s Periodnim zakonom, što se pokazalo točnim.

– 1923. Rođen Svetozar Gligorić-Gliga, jedan od najpoznatijih srpskih šahovskih velemajstora. Titulu velemajstora dobio je 1951. godine nakon čega je sljedećih dvadeset godina bio među najboljim svjetskim šahistima i kandidat za prvaka svijeta.

– 1924. Umro bosanskohercegovački pjesnik Aleksa Šantić. Pored Emine, njegove najpoznatije pjesme, Šantić je napisao “Ne vjeruj”, “Ostajte ovdje”, “Pretprazničko veče”, “Što te nema?”, “Veče na školju”, “O klasje moje” i druge.

– 1971. U iranskom gradu Ramsaru potpisana je Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti, naročito kao staništa ptica močvarica. Od tada se 2. veljače obilježava kao Svjetski dan močvarnih staništa.

– 1971. Idi Amin se proglasio predsjednikom Ugande, vrhovnim zapovjednikom njenih oružanih snaga te šefom generalštaba kopnene vojske i zrakoplovstva. Bila je to posljedica državnog udara koji je obavio tjedan dana prije i u kojem je lišio vlasti dotadašnjeg predsjednika Miltona Obotea.

– 1974. Obavljen prvi službeni pokusni let američkog lovačkog zrakoplova F-16 koji je trajao 90 minuta i počeo i završio na zrakoplovnoj bazi Edwards u Kaliforniji. Zrakoplov F-16 proizvodila je kompanija General Dynamics, no 1993. prodala je prava Lockheedu. SAD danas više ne naručuje nove F-16 zrakoplove, no proizvodi ih i dalje za strane naručitelje (25 zemalja u svijetu).

– 1986. U kneževini Lihtenštajn žene prvi put glasale na parlamentarnim izborima.

– 1996. Umro Gene Kelly, američki glumac, plesač, pjevač, koreograf, redatelj i jedan od velikana mjuzikla. Poznat je po ulogama u filmovima “Amerikanac u Parizu”, “Pjevajmo na kiši” i drugima. Američka filmska akademija nagradila ga je 1951. Oscarom za doprinos filmskoj koreografiji.

– 2005. Umro Max Schmeling, njemački bokser, svjetski šampion u teškoj kategoriji.

– 2014. Umro Philip Seymour Hoffman, američki glumac, redatelj i producent na filmu i u kazalištu. Hoffman je snimio brojne filmove od ranih 90-ih godina prošlog stoljeća pa sve do svoje smrti u 46-oj godini života.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar