‘Dogovorili da će se nastaviti dogovarati’ i da ‘kultura dijaloga neće izostat’, ali rješenja nemaju

‘Dogovorili da će se nastaviti dogovarati’ i da ‘kultura dijaloga neće izostat’, ali rješenja nemaju

Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru Dragan Čović je kazao kako još nema dogovora dviju stranaka o ključnim pitanjima.

Čović je kazao da je današnji sastanak bio važan zbog stvaranja stabilnosti u Bosni i Hercegovini te da je pokazano da se može napraviti iskorak.

“Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju, a to se dokazuje kroz izborni proces, da jedan narod drugom ne bira predstavnike”, ponovio je Čović stari stav HDZ-a, prenosi klix.ba.

Dodao je kako zastoje koji trenutno postoje žele rješavati zajedničkim doprinosima te da je zajednička procjena da se oko migrantske krize mora hitno organizirati sjednica Vijeća ministara BiH.

“Dogovorili smo da se nastavimo dogovarati, ali daleko smo od toga da se usaglasimo o ključnim pitanjima”, kazao je na kraju Čović naglašavajući da je ključ dogovor o izbornom zakonodavstvu posebno i legitimnom predstavljanju.

Navedeno je kako su tretirana i lokalna pitanja, održavanje izbora u Mostaru te problem deponije Uborak za koju će lokalne organizacije ovih dviju stranaka pripremiti zajedničku izjavu.

“U Mostaru će biti izbori, to nije upitno i u to građani ne trebaju sumnjati. Međutim, ne možete u Mostaru razgovarati o zaštiti konstitutivnih naroda, a to ne tretirati i na državnom nivou”, zaključio je Čović.

Bakir Izetbegović je nakon sastanka kazao da nisu riješene strateške stvari, jer treba uskladiti odluke Ustavnog suda, Suda za ljudska prava u Strazburu, težnje HDZ-a i HNS-a te gledanje SDA i građanskih stranaka.

“Tu formulu nije lako naći, ali nije ni za reći da je nemoguće. Postoji šansa”, rekao je.

On je kazao da se prije ovog sastanka sreo sa Fahrudinom Radončićem (SBB) i Željkom Komšićem (DF) i pitao ih ima li smisla nastaviti ove sastanke, a oni su odgovorili da se treba razgovarati i da se može naći rješenje.

“SDA i HDZ se trebaju uporno nalaziti i razgovarati i imati zajednički odgovor na krizu u BiH. Tu zaista postoji partnerstvo, zajednički napor da se amortizuju udari krize”, rekao je lider SDA.

Istakao je da SDA i HDZ zajednički gledaju na odluke Ustavnog suda i da sve se moraju ispoštovati.

“U pogledu sastava sudija Ustavnog suda BiH ne vidimo jednako stvari. HDZ smatra da treba zamijeniti strane sudije, ali i SDA misli tako, no za to treba vremena i sve je pitanje”, rekao je Izetbegović.

On je govorio o implementaciji 14 prioriteta koje je postavila Europska komisija.

“Kada su u pitanju izbori u Mostaru, ima pomaka. HDZ i SDA su približili stavove. SDA insistira na statutu i nadam se da će do kraja mjeseca biti postignut napredak”, kazao je.

Što se tiče migrantske krize Izetbegović smatra da treba hitno se pozabaviti i dati podršku Vijeću ministara BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH kako bi zaštitili granicu i spriječili kaos.

“Naše Ministarstvo ulaže napore i ne može sam. Svi se trebaju uključiti”, dodao je.
Što se tiče deponije Uborak kazao je da su postignuti dogovori da se svi uključe i da se sistemski radi na rješavanju tog problema.

Izetbegović je kazao da SNSD ima sve konce u svojim rukama kada je u pitanju Republika Srpska, govoreći o imenovanju Denisa Šulića za potpredsjednika NSRS-a iz reda bošnjačkog naroda.

“Istovremeno i dijeli nama lekcije kako treba raditi u FBiH. To nije ništa novo i ništa neobično za tu politiku SNSD-a”, dodao je.

On je istakao da postoji mnogo stvari koje SDA i HDZ ne vide isto, ali da idu na ono gdje se mogu dogovoriti.

Za kraj su se Čović i Izetbegović uz osmijeh složili da “kultura dijaloga neće izostati” i da su odnosi SDA i HDZ-a dobri.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar