Dok je Porfirije u Lici molio za žrtve akcije “Medački džep‘”, Srpska pravoslavna Crkva u Srbiji odlikovala Vojislava Šešelja

Dok je Porfirije u Lici molio za žrtve akcije “Medački džep‘”, Srpska pravoslavna Crkva u Srbiji odlikovala Vojislava Šešelja

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije služio je u nedjelju liturgiju u Metku pored Gospića, gdje je potom održano sjećanje na nevine civilne žrtve koje stradale tijekom akcije u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine, priopćeno je iz Srpskog narodnog vijeća, piše Jutarnji.hr

U Manastiru usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u kojem je patrijarh SPC-a služio liturgiju zajedno s episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, okupio se veliki broj vjernike iz cijele Like, koje je Porfirije pozvao da prizivaju mir Božiji, koji znači “mir sa sobom i sa svima oko nas”.

Molili smo za sve nevino postradale u Metku i Lici u nesretnim i nepotrebnim sukobima i ratu, kazao je Porfirije i ocijenio kako se ne čini dovoljno da te rane zacijele.

Mi kršćani moramo biti odgovorni za sve, bez obzira što drugi nisu i što ćemo ponekada biti krivo tumačeni, rekao je patrijarh dodavši da se pravoslavni vjernici moraju moliti za svoje protivnike, jer molitva za njih vodi ka simpatiji i ljubavi prema njima.

“Važno je da ovaj pravoslavni narod zna da su njihovi pastiri s njima, da su spremni podijeliti svaku radost i nevolju i da prizivaju zajedno mir Božji u naše duše i oko nas”, kazao je.

Život se nije vratio u Medak

Liturgiji su nazočili potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević, koji je na lokalnom groblju u Metku položio vijenac SNV-a civilnim žrtvama „ratnog zločina Hrvatske vojske iz rujna 1993.“.

“Došli smo se pokloniti civilnim žrtvama akcije Medački džep, gdje je bio veliki broj žrtava i gdje je utvrđeno da su počinjeni ratni zločini za koje je Mirko Norac osuđen za zapovjednu odgovornost i gdje je bilo još nekoliko suđenja u kojima je utvrđena odgovornost”, rekao je Milošević.

Podsjetio je kako se procjenjuje da je tijekom akcije stradalo od 70 do više od 80 žrtava, a, nažalost, neće sve žrtve doživjeti pravdu. Život se nije vratio u Medak, što se vidi i po zaraslom groblju, iako za to postoje pretpostavke, dodao je.

“Nadam se da će ovo okupljanje patrijarha i velikog broja ljudi biti signal da se vrate. Na vlasti je da pomogne te ljude, iako na neke stvari ne možemo utjecati”, kaže Milošević.

Dok je Porfirije u Hrvatskoj molio za nevine žrtve, eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija lideru radikala i ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, navodi N1.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodijelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u priopćenju.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on ‘kao nedostojan‘ primi ovo visko crkveno odlikovanje…

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing