Zbog iseljavanja školama prijeti gašenje, nastavnicima upitan posao

Zbog iseljavanja školama prijeti gašenje, nastavnicima upitan posao

Negativan trend odlaska stanovništva iz BiH se nastavlja. U tom je pogledu i nadalje vodeća Unsko-sanska županija (USŽ), gdje, zbog iseljavanja, škole iz godine u godinu bilježe manji broj učenika te pojedinima prijeti i gašenje. Prema podacima MUP-a USŽ-a, u 2021. izdano je više od 15.900 uvjerenja o nekažnjavanju u svrhu odlaska stanovnika u inozemstvo. U pojedinim školama učenici se učestalo ispisuju kako bi otišli s roditeljima u inozemstvo.

Ove godine je, navodi FTV, upisano više od 1.500 prvašića, a što je za 2.000 manje u odnosu na tu brojku prije 20 godina. Što se tiče srednjih škola, najveći interes vlada za medicinska te elektrotehnička i informatička usmjerenja. Osim pada nataliteta, glavni razlog iz kojeg su pojedine učionice prazne ili, pak, poluprazne je svakako iseljavanje stanovništva. Prvo idu roditelji, a ubrzo za njima i djeca.

„Broj đaka prepolovljen je skoro u sve i jednoj školi. Još nam gradske škole donekle dobro stoje, a seoska područja, pogotovo u općinama Sanski Most i Cazin, jako se teško nose sa odlaskom djece“, navodi FTV riječi Zehre Hadžić, predsjednice Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja USŽ-a.

Pred svaki početak nove školske godine kod velikog broja nastavnika se javlja strah da će postati tehnološki višak.

Iz Sindikata ukazuju da je u današnje vrijeme jako teško biti prosvjetni radnik. Pojedine kolege rade čak u četiri škole da bi dobili jednu platu. Putuju, a i teško je dogovoriti s direktorima ostale poslove. Sve je manji broj i studenata koji se upisuju na sveučilište u Bihaću. Ove godine, od planiranih 610 studenata, u prvom roku upisano je  njih 343.

Iz Rektorata navode da će se, bude li upis na pojedine odsjeke bude manji od 70%, morati udruživati srodni odsjeci. Glavni razlog je odlazak na studiranje u inozemstvo. Većina srednjoškolaca želi studirati u Sloveniji – tamo je studij besplatan, tamo je EU.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar