Dok šumari u HNŽ-u šute u SBŽ-e se bore za svoja prava

Dok šumari u HNŽ-u šute u SBŽ-e se bore za svoja prava

Brojni su problemi u HNŽ-u uslijed nedostatka Zakona o šumarstvu i čini se kao da to nije nikoga briga.  To najbolje osjećaju šumari. U Srednjobosanksoj županiji se šumari počinju boriti za svoja prava.

 

Zašto nema zakona o šumama u HNŽ-u

 

Od njih smo dobili priopćenje za javnost u kojem iznose svoje probleme. Možda to bude poticaj nekome u HNŽ-u.

 

Njihovo priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

 

Zbog ne poštivanja kolektivnog ugovora o radu  koji je potpisan  prije osam godina, gdje su djelatnici ŠUMARIJE JAJACE svaki  po na osobi isti potpisali, uposlenici  su se odlučili organizirat zajednički sastanka uposleni . Sastanak je održan u prostorijama šumarije 3.3.2020. u vremenu od 7: 00 do 7:15 .

Njihova traženja su bila jednoglasna „ isplata koeficijenta koji je utvrđen kolektivnim ugovorom o radu“. Na sastanku je sudjelovalo 46 uposlenika šumarije, a pristanak svojim potpisom je dalo 36 uposlenika. Zaključak sastanka bio je da se mirnim putem s upravom društva riješio ovaj dugogodišnji problem i da se uposlenicima isplati zarađen novac.

Istog dana po završetku sastanka, nakon jedan sat,  u društvo dolazi interna kontrola poslana od direktora društva  s ciljem da prestraši uposlenike te da isti odustanu od svojih traženja.

Prije održani sastanak uposlenika nazvali su pobunom pojedinaca protiv društva.  Uprava društva nije ni pismenim niti usmenim putem odgovorila uposlenicima društva na traženi zahtjev.

Nakon ne milih događaja uposlenici šumarije njih 30 nalaze pravnu pomoć kod odvjetnika, te isti šalje 7.8.2020. ŠUMARIJI SREDIŠNJE BOSNJE , odnosno upravi društva ZAHTJEV ZA OSTVARIVANJE MATERIJALNIH PRAVA IZ RADNOG ODNOSA ZA ZAPOSLENIKE DRUŠTVA.

Poslije slanja zahtjeva počinje se vršiti pritisak na uposlene putem interni kontrola. Slanjem kontrola uprava je očekivala da će uposlenici odustati od svog zahtjeva.

Nakon što im to nije urodilo plodom 17.8.2020. uprava odlučuje pokazati svoju moć te jednog šumara šalje na rad u Vitez drugog u Gornji Vakuf / Uskoplje. Nakon ovih ne mili poteza uprave ,  šumar poslan u Gornji Vakuf odustaje od zahtjeva , nakon čega je odmah vraćen na radno mjesto u Jajce,a  za njim odustaju još 4 uposlena.

I dalje se vrši pritisak na uposlenike šumarije koji ne odustaju od svog zahtjeva, odnosno  na uposlene Hrvate jer je većina Bošnjaka odustala od tužbe. Zanimljiv podatak je taj da je na disciplinsku komisiju poslano i kažnjeno  više uposleni u zadnja tri mjeseca nego u protekli 16 godina. Njihov postupak pokazuje da samo Hrvati ne znaju raditi svoj posao u šumariji Jajce.

Cijeli slučaj poslan je Kantonalnom sudu te se nadamo da ćemo preko nadležni institucija uspjeti riješiti ovaj veliki problem uposlenika Šumarije Središnje Bosne.

Pozivamo sve uposlenike Šumarije SBK da zajedničkim snagama ustrajemo u rješavanju ovog problema pravnim putem.

 

Potpis: Nezadovoljni šumari Šumarije Jajce.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar