Dokumentarni film o “letećem fratru”

Dokumentarni film o “letećem fratru”

Snimljen je film o karmelićaninu Zvonku Martiću, doktoru etnologije i prioru samostana Sv. Ilije kod Tomislavgrada, koji je čuvar narodnoga blaga i znanstvenik koji istražuje interreligijska mjesta na tlu Bosne i Hercegovine.

„Leteći fratar“ HRT-ovih autora Davora Borića i Ljiljane Šišmanović filmska je priča je o o. Zvonki, koja je nastala u produkciji emisija pučke i predajne kulture Programskoga odjela Kultura, kao dio ciklusa dokumentarnih filmova o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, piše Tomislavcity.

Film Leteći fratar je krajem listopada bio dio službene konkurencije Margaret Mead Film and Video Festivala u Museum of Natural History u New Yorku, a 15. studenog će ga moći pogledati i gledatelji HRT-a u magazinu Puls.

Svoj nadimak ‘leteći’ o. Zvonko dobio je zbog dojma kojeg ostavlja kada se u redovničkom habitu kreće po Karmelu Sv. Ilije na Buškom jezeru gdje organizira koncerte, izložbe, stručne skupove, po kojemu stalno ‘leta’ kako bi izložio još jedan vrijedan primjerak čipke ili u depou s narodnim nošnjama katalogizirao još jedan vrijedan tradicijski odjevni predmet Hrvata, Bošnjaka ili Srba iz Bosne i Hercegovine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar