Sveta Kata, snijeg na vrata

Sveta Kata, snijeg na vrata

‘Sveta Kata, snijeg na vrata’, narodna je  izreka. Svetu Katarinu obilježavamo 25. studenog, a vežemo je uglavnom uz prvi godišnji snijeg koji bi padao oko tog datuma. Što legende kažu o ovoj kršćanskoj mučenici?

Prema jednoj predaji, Katarina je bila lijepa mlada Egipćanka koja je, u trenutku kad je upravitelj Maksimin Daja preuzimao vlast u Aleksandriji, bila pozvana na svečanost koja je uključivala i pogansko žrtvovanje životinja. Katarina je odbila u tome sudjelovati zbog svoje kršćanske vjere.

Druga predaja kaže da se Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama, zaljubio u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te je oženiti. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo. U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu jer ih je Maksimin stavio na muke i pogubio. Ne mogavši Maksimin slomiti Katarinu, razbjesnio se i dao načiniti posebno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je mučenica odvedena izvan grada pa joj je odrubljena glava.

Prema kasnijoj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga pokopali.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar