Dokumenti Jericho Wall otkrivaju da je Izrael znao za namjere Hamasa godinu dana prije napada

Dokumenti Jericho Wall otkrivaju da je Izrael znao za namjere Hamasa godinu dana prije napada

Izraelski dužnosnici dobili su plan Hamasovog napada izvedenog 7. listopada godinu dana prije nego se dogodio, potvrđuju dokumenti, e-mailovi i intervjui, ali su smatrali kako su planovi prekomplicirani za Hamas, objavio je New York Times.

Novine navode kako je Hammas slijedio nacrt sa ”šokantnom preciznošću”.

40 stranica

Na više od 40 stranica, u dokumentu nazvanom Jericho Wall, opisane su upravo razorni napad koji je doveo do smrti oko 1.200 ljudi. Dokument nije datiran ali opisuje ”napad osmišljen kako bi se svladale utvrde oko Pojasa Gaze, preuzeli izraelski gradovi i napali ključne vojne baze”.

U dokumentu se navode planovi za ispaljivanje raketa na početku napada, bespilotne letjelice koje bi onesposobile sigurnosne kamere i oružane utvrde duž granice, te da naoružane osobe masovno hrle u Izrael paraglajderima, na motociklima i pješice. Sve se to dogodilo 7. listopada. U dokumentu se također navodi kako je Hamas imao pristup osjetljivim izraelskim vojnim informacijama, ali izraelski dužnosnici su utvrdili da Hamas nije u stanju izvesti napad tako velikog opsega.

New York Times tvrdi da je u jednom slučaju vojnik primijetio da se Hamasova obuka poklapa s planovima navedenim u izvješću, ali je zapovjednik rekao da je vježba bila dio ”potpuno maštovitog” scenarija i da nije upućivala na stvarne borbene planove.

Odbačena upozorenja

Prošle godine, nakon što je spomenuti dokument dobiven, dužnosnici u izraelskoj vojsci rekli su kako su Hamasove namjere nejasne. No, u srpnju, samo tri mjeseca prije napada, iskusni izraelski obavještajni analitičar upozorio je da je Hamas proveo intenzivnu cjelodnevnu obuku koja se činila sličnom onome što je zacrtano u nacrtu. Ta su upozorenja odbačena.

New York Times piše kako su izraelski sigurnosni djelatnici priznali kako nisu uspjeli zaštititi zemlju, a očekuje se kako će vlada uspostaviti povjerenstvo koje bi analiziralo događaje koji su doveli do napada. Novine navode i kako je dokument Jericho Wall otkriva pogreške korake koji su doveli do najgoreg propusta izraelske obavještajne službe u pet desetljeća.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar