Don Tiho cijepa drva, nabavlja lijekove, organizira druženja…

Don Tiho cijepa drva, nabavlja lijekove, organizira druženja…

On cijepa drva, plaća račune i nabavlja lijekove starijima i nemoćnima, a mladima organizira humanitarne zabave i druženja.

Rijetki su mještani Konavala koji ne poznaju don Tihomira Šakotu, 43-godišnjega župnika konavoskih župa Pločice i Vitaljina, koji je podjednako dobar kuhar kao i dobrotvor.

Uz pomoć pograničnih policajaca, Slavonaca koje je posao doveo na krajnji jug, don Tiho organizira i malu menzu za općinare i putnike namjernike na Grudi.

U zadnje vrijeme ovog se simpatičnog svećenika spominje kao predsjednika Hrvatskog kršćanskog dobrotvornog društva Konavle, koje redovito pomaže starijim Konavljanima s nižim primanjima ili bez mirovine.

U humanitarne akcije HKDD-a uključen je još od osnutka društva u Sarajevu 1990., kad je kao bogoslov prepoznao značenje pomaganja potrebitima. Vezu sa sarajevskom središnjicom društva u zadnjih četvrt stoljeća nikad nije prekinuo. Ni u ratu, kad je u rodnoj Rami dijelio hranu gladnima, ni kao student teologije i upravitelj doma za studente bez roditeljske skrbi…

Da nije bilo don Šakotina zauzimanja, na Grudi bi teško nastupili popularni izvođači poput klape Intrade, Mate Bulića ili Zdravka Škendera.

Humanitarni koncert za liječenje Karle Sentić

– Trenutačno u suradnji s Udrugom “Mladi za mlade” iz Župe dubrovačke pripremamo veliki humanitarni koncert za pomoć u liječenju 18-godišnje Karle Sentić, oboljele od zloćudnog tumora – otkriva nam don Tiho dio programa Društva, koje je za nedavne božićne blagdane diljem konavoskih sela podijelilo sedamdesetak paketa pomoći.

Don Tiha posebno raduje što su se u dobrotvorni rad uključili mladi, konavoski studenti kojima nije teško potegnuti kilometrima do udaljenih sela i odnijeti hranu i potrepštine starijima i bolesnim sumještanima.

Pri podjeli pomoći don Tiho osobito pazi da donatori ne povrijede urođeni konavoski ponos. Konavoskim starosjediocima je, naime, neugodno uzeti pomoć, pa donositelji trebaju pažljivo “upakirati” donaciju kod primopredaje.

Don Šakota inače ima još planova koji nadilaze puku podjelu humanitarnih paketa. Budući da se u neposrednoj blizini prostorija HKDD-a na Grudi nalazi novi Dom umirovljenika, koji bi se trebao otvoriti za Uskrs, župnik Pločica i Vitaljine namjerava organizirati dopremu hrane iz domske kuhinje Konavljanima koji neće biti smješteni u domu.

Isto tako će Konavljane izvan domskog smještaja dovoditi na druženje u dnevni boravak u sklopu Doma, kako preko dana ne bi bili usamljeni, najavljuje novi plemeniti angažman dobri duh Konavala.

SD

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar