DOPISNO GLASOVANJE:  Nastavlja li se prijevara?

DOPISNO GLASOVANJE: Nastavlja li se prijevara?

Središnje izborno povjerenstvo BiH ovih dana otpremilo je oko 64.000 pošiljki za birače koji su bili registrirani Za glasovanje iz inozemstva na prošlim lokalnim izborima. Pošiljke sadrže obrasce PRP2 putem kojih je uz naznačene upute potrebno potvrditi registraciju za predstojeće  Opće izbore 2018.

Dio upućenih pošiljki završiti će na stvarnim adresama pojedinih birača koji u doba izbora neće biti u svojim mjestima. Međutim, veći dio ovih pošiljki završiti će na adresama na kojima ti birači nikada nisu ni bili.  Iz iskustva proteklih lokalnih izbora poznato je da je stranačka mašinerija, u dogovoru sa nedovoljno upućenim vlasnicima kuća ili stanova, na tim adresama dočekala poštanske pošiljke, krivotvorila potpise birača i koristila preslike njihovih osobnih dokumenata. Vlasnici stanova i kuća na koje su stizale pošiljke sa glasačkim listićima najčešće nisu niti znali o kakvoj se nezakonitosti radi. Međutim, na taj način i oni su postajali dio grupe koja je provodila kriminalne radnje krivotvorenja potpisa, čak i pečata i potpisa javnog bilježnika. Poznat je slučaj više desetina  Bošnjaka koji su cijelo vrijeme u Americi ali su za izbore  prijavljeni na adresama u Svetom Ivanu Žabno, Jakšiću, Zagrebu. Na adrese domaćina u malom mjestu Katma kod Polače također su bili prijavljeni brojni glasači koji za to mjesto vjerojatno ni čuli nisu.

Mnoge od domaćina posjećivala je i policija RH kako bi istražila postoje li elementi kaznenog djela.

Hoće li i najnoviju pošiljku sa biračkim materijalima domaćini dočekati opet u dogovoru sa stranačkom mašinerijom ili će postupiti po zakonu pa odbiti primiti pošiljke koje glase na nepoznate osobe, ostaje za vidjeti. Sasvim je izvjesno da će biti i jednih i drugih, a da će i policija imati posla.

Na slijedećem linku možete sami provjeriti svoju registraciju za izbore 2018.

Provjera registracije za glasovanje

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar