DRAMA U VLADI RH: Plenković smijenio tri ministra MOST-a!

DRAMA U VLADI RH: Plenković smijenio tri ministra MOST-a!

Hrvatski premijer donio je odluku nakon što su ministri glasali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću

ZAGREB – Premijer Hrvatske Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade naredio je tajnici Vlade da pripremi odluku o razrješenju trojice Mostovih ministara: Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje, nakon čega je predsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov izjavio kako tim činom Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ide u rušenje Vlade.

Odluka je uslijedila nakon što su glasali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev Socijaldemokratske partije za pokretanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Plenković je prije glasanja kazao da je Vladin stav jasan te da odbacuje navode iz SDP-ovog prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Mariću, no prilikom glasanja protiv je bilo troje Mostovih ministara.

Smijenjeni ministri

Plenković je nakon toga zatražio od tajnice da pripremi odluku o njihovom razrješenju.

Predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je na konferenciji za novinare kako tim činom HDZ ide u rušenje Vlade.

“Most snosi odgovornost za svoje ministre, a ministar financija Zdravko Marić je odgovornost HDZ-a”, poručio je Petrov, prenosi Al Jazeera.

Ocijenio je kako je riječ o ishitrenoj Plenkovićevoj odluci da razriješi Mostove ministre, koji iza sebe imaju rezultate, no za smjenu su mu potrebni njegov supotpis kao predsjednika Sabora, kao i rasprava u Saboru.

SDP traži raspisivanje novih parlamentarnih izbora

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić zatražio je raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

“Ono što sad očekujemo je odgovornost Plenkovića, da sazove nove izbore, jer ovo nema nikakva smisla”, izjavio je Hajdaš Dončić novinarima u Saboru. Ocijenio je da se ponavlja priča kakva je bila prije godinu dana s tadašnjim premijerom Timom Oreškovićem i njegovom nefunkcionalnom Vladom.

“Ovo je sve jedna velika lakrdija i sramota”, ocijenio je Hajdaš Dončić navodeći kako su se potvrdile SDP-ove ocjene da aktualna Vlada ne funkcionira od početka jer su prevladali partikularni interesi.

‘HNS neće sudjelovati u preslagivanjima’

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak odbacio je mogućnost parlamentarnog preslagivanja u kojem bi sudjelovao HNS, ali je ustvrdio kako bi bio spreman sudjelovati u razgovorima oko moguće vlade nacionalnog jedinstva.

“Naravno da nema preslagivanja, ako oni ne mogu funkcionirati, treba ići na nove izbore. No, pitanje je što uopće dobivamo novim izborima. Politički sustav je zagađen, Hrvatska je ozbiljno politički ugrožena, ali i gospodarski i financijski”, rekao je Vrdoljak u razgovoru za 24 sata.

Kazao je da HDZ drugi put ruši vlastitu većinu, a ne donosi rješenja, ne preuzima odgovornost. “Ne rješavaju reforme, drugi put ruše Vladu, to je potpuna neodgovornost prema građanima”, rekao je Vrdoljak dodavši da je ovo prvi jaki potez Andreja Plenkovića.

“Ako Plenković ima ideju o vladi nacionalnog jedinstva u kratkom roku, ja ću biti spreman sjesti za pregovarački stol. Ne želimo sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima. Vlada nacionalnog jedinstva je široka i okupljala bi brojne stranke. Dođe li do izvanrednih izbora, očito je da HDZ i Most više ne funkcioniraju, onda bi Most mogao u koaliciju sa SDP-om”, rekao je Vrdoljak.

Kriza u Agrokoru

Najveća hrvatska oporbena stranka traži izglasavanje nepovjerenja Mariću, navodeći da je razlog za to povlašteni kredit koji je dobio od državne Hrvatske poštanske banke dok je bio državni tajnik.

Kao drugi razlog navode to da je Marić, kao direktor u Agrokoru zadužen za financije, morao znati za netočne izvještaje kompanije.

“Ne može reći da je Agrokor imao krive izvještaje i da nije znao. On je bio u Agrokoru zadužen za tržište kapitala, on je znao za problem mjenica, morao je znati. On je u problemu mjenica dobavljača direktno sudjelovao. Znači, svi problemi koji se sad javljaju Marić je bio direktno uključen u njih. Žao mi je što premijer Plenković jedini ne vidi da Marić nije u mogućnosti obavljati svoj posao. Vide to i njegovi partneri iz Mosta”, rekao je zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Marić je ranije izjavio da ni u kojem slučaju neće biti limitirajući faktor u rješavanju krize u koncernu Agrokor.

PLENKOVIĆ: VRLO BRZO ĆETE VIDJETI TKO ĆE NAS PODRŽATI U SABORU, IMAT ĆEMO VEĆINU

Premijer Andrej Plenković  se obratio javnosti nakon što je zatražio razrješenje troje Mostovih ministara

“Svi ste upoznati s događajima. Moja politička misija od lipnja prošle godine ima cilj da u hrvatskim institucijama vlada stabilnost. Bila je osobna odluka doći iz Bruxellesa. Od tada je HDZ ostvario relativnu, ali pobjedu Vlade s partnerima”, kazao je Plenković.

Rekao je kako mu je bila velika čast da vodi hrvatsku vladu.

“Svakoga dana na jednaki način sam komunicirao sa svim članovima Vlade bez obzira na stranačku pripadnost. Kada je došlo do inicijative za izglasavanje povjerenja ministru Mariću imali smo jednostavnu situaciju koja se temeljila na povjerenju. Ako ja kao premijer predložim da odbacujemo inicijativu očekujem kolegijalan stav partnera čega danas nije bilo”, kazao je Plenković, prenosi Dnevnik.hr. Kazao je kako će postići političke dogovore da nastave raditi sve ono što je dobro. “Ministri koji nisu u stanju dati potporu svojem kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade”, kazao je Plenković. “Ne možemo biti u istom brodu ako jedan od partnera ne želi drugom dati ruku”, rekao je Plenković. “Vlada ide dalje. HDZ ide dalje”, kazao je Plenković.

Kazao je kako nije njegov potez bio poruka nepovjerenja.

“Moj potez danas je bio jedini mudar potez kao odgovor na iskaz nepovjerenja prema ministru u mojoj Vladi. Vrlo brzo ćete vidjeti tko će nas podržati u Saboru”, rekao je Plenković.

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar