KLIMAVA VEĆINA: Vijeće ministara u tehničkom mandatu

KLIMAVA VEĆINA: Vijeće ministara u tehničkom mandatu

Izlaskom četiri zastupnika iz kluba SDA ovog tjedna potpuno je promijenjen odnos snaga u Parlamentu BiH i SDS je postao najjača stranka

Od ovog utorka SDA više nije najjača stranka u Parlamentu BiH – nakon što je dan ranije Senad Šepić izbačen iz SDA, a Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović kažnjeni javnim ukorom, njih četvorica pokupili su svoje stvari iz prostorija Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu i najavili formiranje svog kluba s tim da to ne mora značiti da će se priključiti oporbi.

U svakom slučaju, ovog tjedna potpuno je promijenjen odnos snaga u Parlamentu BiH i SDS je postao najjača stranka.

Tko koga kontrolira

Koalicija SDA-HDZ-SBB-Savez za promjene u Parlamentu BiH formalno i dalje postoji, ali čvrste parlamentarne većine nema. Prosta matematika tome svjedoči: Klub SDA ima šest zastupnika u Zastupničkom domu, Klub HDZ-a i HNS-a pet, Klub SDS-a sedam, a Klub SBB-a četiri zastupnika.

Prema tim brojkama, koalicija ima 22 zastupnika što je dovoljno za izglasavanje odluka pod uvjetom da nitko od njih ne smije dobiti ni gripu u vrijeme zasjedanja i da svi moraju doći. Međutim, i tu situacija nije baš najčistija. Prema nekim informacijama, rukovodstvo SDA kontrolira pet svojih zastupnika (Amir Fazlić, Nermina Kapetanović, Šefik Džaferović, Asim Sarajlić i Hazim Rančić), dok nije baš sigurno da će svaku naredbu i nalog Bakira Izetbegovića i iz centrale SDA poslušati i izvršiti Safer Demirović.

Ni rukovodstvo HDZ nije sigurno da u svom Klubu s HNS-om ima svih pet zastupnika pod kontrolom. Među njima je Diana Zelenika iz HDZ-a 1990 koja ne krije i javno priopćava svoje nezadovoljstvo politikom koju vode Dragan Čović i HDZ.

Fahrudin Radnčić drži pod kontrolom četiri zastupnika svog SBB-a, Nermin Nikšić tri zastupnika SDP, a  Željko Komšić petoro zastupnika DF-a. Takva je trenutna situacija, a hoće li tu doći do nekih promjena i preokreta, teško je prognozirati osim da je sve moguće. Svih šest zastupnika SNSD-a bespogovorno sluša naredbe svog šefa Milorada Dodika. U Zastupničkom domu BPS Sefera Halilovića ima jednog, a stranka A-SDA također jednog zastupnika i kako stvje stvari oni se neće priklanjati ni SDA-u ni SBB-u.

U Klubu od sedam zastupnika SDS-a, situacija je uglavnom čista i većih potresa, bar za sada, nema.

Veze i kanali

Prošlo zasjedanje Zastupničkog doma na  kojem se vodila žestoka bitka za ili protiv doneošenja odluke o uvođenju akciza po hitnom postupku, pokazala je da koalicija SDA-HDZ-SBB-Savez za promjene ne funkcionira. Savez za promjene, odnosno SDS, srušio je planove i namjere Izetbegovića, Čovića i Radončića.

Očigledno je da je nova parlamentarna većina već na djelu i da je sastavljena od onih koji nisu podržali uvođenje akcizana gorivo po hitnoj proceduri – direktan je Darko Babalj, član rukovodstva SDS-a i izaslanik te stranke u Domu naroda Parlamenta BiH.

Kada je u pitanju Dom naroda, većinu u Klubu Srba ima SNSD i već je pokazao da može kad god hoće sve blokirati, čak i bez glasanja – nedolazak na sjednicu tri izaslanika  te stranke znači nedostatak kvoruma.

Nema dvojbe – odnosi između državnih parlamentaraca, zauzimanje stavova i u konačnici glasanje, najviše zavise od međusobnih odnosa između šefova njihovih stranaka. A oni su nikakvi.

Njihov posljednji službeni sastanak održan je u siječnju  i tada su saopćili da su sve dogovorili i da bolja budućnost za državu i građane hitno stiže. Umjesto toga, došlo je do novog sunovrata i najteže poslijeratne političke krize.

Praktično, potpuno su, blago kazano, poljuljani odnosi između Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića, Vukote Govedarice i Fahrudina Radončića, s tim da se  međusobno slažu i funkcioniraju predsjednici HDZ-a i SBB-a.

Milorad Dodik samo prividno i za neupućene drži se po strani, a zapravo preko svojih raznoraznih javnih i tajnih  kanala i veza itekako utječe na odnose i situaciju. Prvi i najvažniji na  meti za odstrel mu je Govedarica sa kompletnim najužim rukovodstvom SDS-om, a drugi je Izetbegović.

Najteže Vijeću ministara

Međutim, već je viđeno da Dodik i Izetbegović jedan drugom dodaju pojas za spasavanje kad god zagusti jednom ili drugom pa sasvim je za očekivati da se ta i takva njihova veza nastavi bez obzira ko će biti kolateralna šteta.

Istovremeno, Dodikove veze sa Čovićem i Radončićem sasvim dobro funkcioniraju s tim da detalje tih odnosa i zajedničkih planova i namjera sve trojica kriju od javnosti, upućeniji kažu čak i od svojih suradničkih timova.

Nema mjesta optimizmu da će se odnosi između predsjednika stranaka koje su u koaliciji promijeniti nabolje osim ako ne budu ugroženi njihovi osobni interesi što bi svakako izazvalo operaciju međusobnog spašavanja jer jedan drugom , trećem i četvrtom ipak trebaju.

S druge strane, ovakvo stanje u najtežu situaciju dovodi Vijeće ministara kojem iz nekih stranaka već poručuju da je manjinska vlada i postavljaju pitanje njegovog legaliteta. Nesporna je činjenica da nepostojanje parlamentarne većine il nesigurne parlamentarne većine Vijeće ministara koje se, priznao to neko ili ne, pokazalo kao glas razuma u državi, dovodi u poziciju da funkcionira kao da je  u tehničkom mandatu.

Naravno, stranke koje su u Parlamentu BiH u koaliciji, ali i one koje nisu, nastavit će s pričom i uvjeravanjem da su radile i rade samo ono što je u interesu građana.

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar