Potrošačka korpa dostigla rekordnih 3.000 KM, a analitičari imaju nove crne prognoze

Potrošačka korpa dostigla rekordnih 3.000 KM, a analitičari imaju nove crne prognoze

Skače cijena goriva, skočit će opet cijene osnovnih životnih namirnica. Skaču nam po živcima. Stanje kritično u novčanicima.

Danas benzinske crpke prazne, litra Dizela 3,56 KM, litra Super 95 benzina 2,86 KM. Na drugoj crpki litra Dizela 3,41 KM, Super 95 benzina 2,80 KM. Cijene veće za oko 15 feninga po litru u odnosu na jučer. Naftaši poručuju cijena u maloprodaji prati nabavnu.

“Ja se slažem da nabavne cijene sada jesu više, jedan od razloga je veći kurs dolara u odnosu na euro, zbog čega su nam svi energenti skuplji i plin također, međutim vrlo je upitno koliko je opravdano da se cijene odmah podižu s obzirom na činjenicu da svi naftaši u BiH imaju određene zalihe koje su nabavljene po nižim cijenama i da li je ova nedavna promjena dovoljan razlog da se podignu cijene na pumpama to je pitanje”, naveo nam je ekonomski analitičar Igor Gavran.

“Nabavne cijene su skočile još prošle sedmice za 30 i više feninga zbog Pravilnika o ograničenju marži koji je na snazi trgovci onom brzinom kojom troše odnosno obnavljaju svoje zalihe prilagođavaju prodajne cijene nabavnim cijenama. Zbog toga su neki to imali prošli tjedan, a neki su korekcije napravili ovaj tjedan”, pojasnio je Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH.

Ekonomisti napominju da se još sutra na entitetskom nivou sredstva nagomilana iz akciza mogu preusmjeriti na subvenciju cijena goriva.

“Vi subvencionirate cijenu goriva sa 0,40 pfeninga po litri. Imate novac kojeg ste se odrekli i samo ga vratite građanima. Na taj način možete direktno pomoći građanima i privredi u vrlo teškom periodu koji dolazi”, poručio je analitičar Faruk Hadžić.

Crne su prognoze ekonomista i kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, u praksi sa skupljim gorivom i sve ostalo poskupljuje. I bez novih poskupljenja iz udruženja potrošača ističu da je potrošačka korpa dosegla rekordnih 3.000 KM.

/Izvor: N1/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing