Drugi mediji o kralju Tvrtku u Rami

Drugi mediji o kralju Tvrtku u Rami

Prvi bosanski kralj Tvrtko (vrijeme kraljevanja: 1377-1391), uspješni srednjovjekovni političar i osvajač, dobio je skulpturu ispred nove općinske zgrade u Prozoru-Rami. Tvrtko je bio dobar vojskovođa i političar, proširio je granice bosanskog kraljevstva prema zapadu, posebno dalmatinskim gradovima. Njegova je vojska također igrala ključnu ulogu u epskom boju protiv Osmanlija na Kosovom polju.

Opis skulpture, autora Kuzme Kovačića, i razlog Tvrtkovog „dolaska“ u Prozor-Ramu čitamo na stanici ramski-vjesnik.ba: „Tvrtko sjedi na vladarskoj stolici, s krunom na glavi, u desnoj ruci mu je kraljevski znak – stilizirana «kraljevska jabuka» (zemlja/globus i križ na njoj), a u lijevoj ruci drži povelju kojom nagrađuje posjedima oko Sokola i Jajca svoga vjernoga vojvodu, plemića Vukca Hrvatinića za njegove zasluge u borbi protiv Ugara. Tu mu je povelju Tvrtko – u to vrijeme bosanski ban – napisao/uručio upravo «pod Prozorom u Rami», 11. kolovoza 1366. U predvorju nove zgrade općine nalazi se u kamenu uklesan čitav tekst ove Tvrtkove povelja na bosančici koja je svjedočanstvo prvog spominjanja Prozora kao vladarske rezidencije.“

Postoji tendencija brojnih ljudi u BiH, osobito onih koji ništa ne znaju o povijesti Prozora-Rame, da uz ime Prozor vežu Bošnjake koji žive na području općine, a uz Ramu Hrvate. Kao što vidimo, u srednjem vijeku, gotovo stoljeće prije osmanske okupacije, spominje se Prozor u Rami, a Rama ime vuče još od rimskog doba, prije pojave Hrvata na ovim prostorima. Barem oko imenā ne bi trebalo biti spora. A spora ne bi trebalo biti ni oko datuma Dana općine. Većina ramskih fratara i pojedini intelektualci i političari već odavno se zalažu da Dan općine upravo bude 11. kolovoza, kao spomen na Tvrtkovu povelju koja je napisana „pod Prozorom u Rami“.

/Izvor: Polis.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar