Drugi o općini Prozor-Rama: Pozitivan primjer lokalne zajednice

Drugi o općini Prozor-Rama: Pozitivan primjer lokalne zajednice

Općina Prozor-Rama u 2021. godini nastavlja realizaciju vrijednih projekata za koje je izdvojeno dvije trećine proračuna. Ova općina jedna je od prvih u našoj državi koja je konstituirala Općinsko vijeće nakon provedenih lokalnih izbora. Prije toga još aktuelni stari saziv Vijeća je prihvatio Nacrt proračuna općine za ovu godinu. U tom proračunu planirano je nekoliko velikih projekata.

Pri kraju su radovi na novoj zgradi Općine Prozor-Rama. U nove klupe uskoro će sjesti vijećnici Općinskog vijeća da bi nastavili rad i projekte značajne za prozorski kraj.

A njih je mnogo. Načelnik Općine Prozor-Rama Jozo Ivančević (HDZ 1990) ističe ove:

  • Izgradnja nove zgrade dječjeg vrtića,
  • Dovršetak gradske mrtvačnice,
  • Izgradnja tržnice,
  • Projektiranje i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda,
  • Izgradnja vodovoda Gornja Rama
  • Rekonstrukcija i izgradnja gradske i ostale kanalizacije te vodovodne mreže,
  • Izgradnja poslovne zone,
  • Izgradnja i održavanje lokalnih putova,
  • Uređenje gradskih ulica,
  • Uređenje fasada zgrada u gradskim ulicama…

„Nastavljamo raditi na projektima koji su od velikog značaja za stanovnike općine Prozor-Rama. Neke projekte ove godine završavamo kao što su sortirnica otpada, gradska mrtvačnica, a neke započinjemo. Privest ćemo kraju izgradnju vodovoda, dovršavati još neuređene gradske ulice i lokalne putove. Također ćemo graditi poslovnu zonu. Naravno, razgovaramo s mogućim investitorima oko otvaranja proizvodnih pogona u našoj općini. Tu je i pomoći za kupovinu prve nekretnine za mlade“, govori prozorski načelnik.

Oko 6 miliona maraka općina Prozor-Rama će uložiti u Ekopark, odnosno postrojenja, te proces prikupljanja i selektiranja otpada.

„Cijelo ovo postrojenje i ova hala koštali su oko 2.300.000 maraka. Kompostana također. No, ne mogu sa sigurnošću reći koliko će to izići, dok se ne provede javni natječaj, ali bit će oko 2.000.000 maraka. Općina je ovdje učestvovala s cjelokupnim finansijskim sredstvima. Bez ičije pomoći, bilo  kantonalne, federalne ili državne. U završnoj fazi je sortirnica kapaciteta 3 t/h gdje će se selektirati 8 vrsta otpada; plastika, karton, papir PET ambalaža, MET ambalaža, tekstil, staklo i metal (40-80 posto), a preostali (20-60 posto) organskog otpad će se odlagati posebno. Uz Sortirnicu ove godine je planirana izgradnja kompostane, gdje će se dio otpada mljeti i posebnim tehnološkim tretmanom pretvarati u kompost. Na istoj lokaciji bit će izgrađen i kolektor otpadnih voda. Sve će to omogućiti desetak novih radnih mjesta“, ističe Branko Burić, direktor JKP „Vodograd“.

Tu su i drugi projekti. Za kapitalna ulaganja bit će izdvojene dvije trećine budžeta.

„Poticaje za poljoprivredu u visini od 400.000 KM godišnje dodjeljujemo kroz više pojedinačnih projekata, vezanih za animalnu proizvodnju, za biljnu proizvodnju, kao i projekte koji su vezani za kapitalna ulaganja u mala gospodarstva“, kaže Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo i finansije.

Realiziran je i projekat kojim su povećane značajne površine zasađene šljivom.

„Napravili smo to tako da smo voćarima besplatno dodijelili sadnice, a oni su odradili sve ostalo, sadnju i zaštitne mjere. Uz pomoć te sadnje dobijali su i poticaje od županije“, dodaje Juričić.

Iz Općine su istakli i kako vjeruju da će pravnim putem riješiti svojevrsnu bolnu točku, a to je otvaranje Doma za starije i nemoćne Rama Šćit. Ovom svakako treba dodati da je u budžetu predviđeno poticanje zapošljavanja i poljoprivrede s 800.000 maraka. A Prozor/Rama se izdvaja i po tome što ova općina za svako novorođeno dijete daje i novčane poticaje. Za prvo dijete 1.000 maraka, za drugo 1.500, a za treće i svako sljedeće 2.000 maraka.

federalna.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar