Pregovara li se o novoj vladi HNŽ-a

Pregovara li se o novoj vladi HNŽ-a

Dok u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koja  jedina nije formirala vlast nakon više od dvije godine čelnici HDZ -a BiH tvrde da se vode intenzivni pregovori, službeno od tog nema ništa, a pitanje je da li se nešto događa iza zatvorenih vrata. – piše Klix.ba

Predsjednik županijskog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković u razgovoru za Klix.ba je kazao kako oni vlast mogu formirati bez SDA kao najjače bošnjačke političke stranke, ali da im to nije u interesu, te da vode intenzivne pregovor sa njima kao i svim drugim strankama.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ Šerif Špago (SDA) je ustvrdio da nije bilo nikakvih službenih  pregovora još između SDA i HDZ-a o uspostavi vlsati u HNŽ, te da ne zna vodi li HDZ pregovore sa drugim političkim strankama.

“Mogu samo reći da nema više nikakvog smisla da se odugovlači”, kaže Špago.

Dodaje kako je čuo da HDZ pregovara sa nekim strankama, ali da ima informaciju kako bi se ipak pregovori bez SDA mogli iskomplicirati, jer su u HNŽ svi napustili SBB nakon što je lider te stranke Fahrudin Radončić najavio isključivanje iz stranke kantonalnog lidera SBB-a Anela Kljaku.

Prema tome, ako HDZ pokušava formirati vlasti bez SDA, ne može to uraditi bez SDP-a kao najjače opozicione partije, ali predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Ismet Lulić tvrdi da nisu o tome razgovarali.

“Ako dobijemo poziv za pregovore svakako ćemo se kao ozbiljna politička partija odazvati, ali to ne znači da ćemo i sudjelovati u Vladi”, kaže Lulić.

 

On podsjeća da se nikada Vlada HNŽ nije formirala dok se nije formirala Federalna vlada, pa se boji, “da je HNK na neki način taoc odnosa na višim nivoima”

 

Sličnog stava je predsjednik HRS-a Slaven Raguž, koji za Klix.ba tvrdi kako HDZ već zna da ne može računati na njega u formiranju Vlade HNK.

“Priča o pregovorima i formiranju vlasti bez SDA je samo bildanje mišića HDZ-a, da pokažu kako mogu bez njih, ali svi znamo da neće, niti je to njima interes. Oni sve skupa rade, pa i ovo, jer im trenutno stanje odgovara. Činjenica je da nigdje, osim u HNŽ nema to da su ministri iz Vlade ujedno i zastupnici u Skupštini, što je protuustavno o čemu sam više puta govorio, tako da sami donose prijedloge zakona i glasaju za njih”, ističe Raguž.

Prema tome smatra kako je apsurdno očekivati da se vlast u HNK uspostavi prije nego na nivou Federacije BiH , jer kako navodi to je sada i uvijek bio dio pregovora na višim nivoima.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski smatra mogućim da je HNŽ uvezan u problem koji je dio paketa pregovora između SDA i HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona.

 

“Kod Federalne vlade je direktan spor između SDA i HDZ -a koji su koalicioni partneri oko izmjena Izbornog zakona, u što je uključen i mostarski sporazum, a postoji mogućnost da je u to uvezan i problem HNŽ”, kaže nam Sitarski

 

Na listopadskim izborima 2018. godine najveći broj mandata u Skupštini HNŽ osvojio je HDZ (13), dok SDA ima 8, SDP 3, HDZ 1990 i SBB po 2, te DF i HRS po jedan.

S obzirom na to da je za uspostavu vlasti HDZ -u BiH koji je izborni pobjednik sa 13 mandata potrebno još 7 ruku gledajući računicu postaje sve izvjesnije da će teško bez SDA uspostaviti vlast.

Hoće li uspostava vlasti u HNŽ na kraju biti dio pregovora na razini Federacije BiH ostaje da se vidi.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar