• DRUŠTVO NOVINARA BIH: Kristini Perić nagrada za novinarku godine u kategoriji pisanih medija
  • DRUŠTVO NOVINARA BIH: Kristini Perić nagrada za novinarku godine u kategoriji pisanih medija
  • DRUŠTVO NOVINARA BIH: Kristini Perić nagrada za novinarku godine u kategoriji pisanih medija
  • DRUŠTVO NOVINARA BIH: Kristini Perić nagrada za novinarku godine u kategoriji pisanih medija

DRUŠTVO NOVINARA BIH: Kristini Perić nagrada za novinarku godine u kategoriji pisanih medija

Društvo novinara BiH večeras je u Banjoj Luci dodijelilo 27. put novinarske nagrade i priznanja za 2022. godinu. Svečanost se održala na Svjetski dan slobode medija, a dobitnike je proglasila posebna Komisija od 14 članova.

Nagradu za novinarku godine u kategoriji pisanih/printanih medija dobila je Kristina Perić, glavna urednica portala Hercegovina.info. Dugogodišnja je urednica i novinarka koja se bavi istraživačkim novinarstvom već dvadeset godina. O svome radu nedavno je izdašno govorila u intervjuu za portal Ramski Vjesnik.

“Inače sam prilično emotivna osoba, no večeras ću se suzdržati od govorancija. U ovakvoj zemlji najviše što mogu obećati je da nećemo posustati, da idemo dalje, više i bolje”, kazala je Perić za Ramski Vjesnik.
Iskoristila je i prigodu da zahvali svojoj obitelji i kolegama na ovom priznanju, dodavši da su joj najveći motiv ipak djeca, i želja za društvenom promjenom koja bi generacijama koje dolaze donijela bolji život od onog koji sada živimo.
“Moram kazati da me ova nagrada posebno raduje jer stiže od struke, od najstarijeg i krovnog udruženja novinara u BiH, gdje o nagradi odlučuju novinari koji imaju staža koliko ja godina”, kazala je Perić.
“Mogu li nas ušutkati”
Na okruglom stolu koji je prethodio dodjeli nagrade, a na temu “Mogu li nas ušutkati”, kazala je da ne mogu, ali da postoji više vrsta ušutkivanja.
“Mene ne mogu spriječiti da pišem i pričam. Međutim, kada moju temu koja je postala predmet koji vodi u zatvor bace u ladicu, onda me demotiviraju da radim. Pravosuđe mora štititi novinara, a ne kriminalca koji slobodno hoda i onda ukradenim novcima uzme najskupljeg odvjetnika da nas tuži za klevetu, koja je zapravo istina”, istaknula je za Ramski Vjesnik urednica portala Hercegovina.info.

Perić je oštro je pero koje se ne libi dirnuti u svježi domaći kriminal, kao i u onaj u regiji. Mnoge je nadležne potaknula na istrage i optužnice. Nagrađena je za brojne afere, najaktualnija je ona o kriminalu Zavoda za zdravstveno osiguranje nazvana “Peti kat”, a zatim i “Urbicid”, “Lijekovi” itd.

S novinarkom Kristinom Perić smo razgovarali u veljači 2023. godine i već tada najavili kako bi zaista i mogla biti dobitnica ove prestižne nagrade.

Intervju pročitajte u nastavku:

KRISTINA PERIĆ: “Imam put kojim moram proći, nazad neću i ne znam”

Nagrade su dodijeljene u sljedećim kategorijama:

Godišnja nagrada u kategoriji pisanih/printanih medija – Kristina Perić, Hercegovina.info

Godišnja nagrada u kategoriji televizijskog novinarstva – Elma Kazagić

Godišnja nagrada u kategoriji radijskog novinarstva – Amir Sužanj

„Nagrada za životno djelo“ – Slavko Klišura.

Nagrada „Novinar godine“ – Nadina Maličbegović

Na večerašnjoj manifestaciji uručena su i dva specijalna priznanja. Prvo specijalno priznanje dodijeljeno je, prema odluci žirija, snimatelju Ahmedu Begičeviću Siniju koji je cijeli radni vijek proveo je iza kamere s kojom je pričao priče o ljudima i događajima. Drugo specijalno priznanje uručeno je Nataši Tadić, novinarki iz Tuzle za entuzijastični projekat otvaranja nezavisnog portala Balans.co.ba.

Društvo novinara je krovno i najstarije u BIH, a svake godine u više kategorija dodjeljuje priznanje “Novinar godine” o Svjetskom danu slobode medija.

Predmeti i optužnice

Od 2019. na portalu hercegovina.info uzima teret najgorih i najtežih priča, o kriminalu, namještaljkama, nepotizmu, prolapsima sustava i svemu što guši običnog čovjeka.

Ovo su neki od njih:

Dojučerašnji ravnatelj ZZO-a HNŽ gradio je tajni paralelni zdravstveno informacijski sustav, da bi kasnije privatne tvrtke s Petog kata uveo u posao u Zavodu. Članak po članak, snimak po snimak Kristina dokazuje da su svi njezini navodi istiniti. Temeljem članaka istragu provodi SIPA:

https://www.hercegovina.info/tags/index/peti-kat

Niz je njezinih članaka o građevinskim lobijima, trulim urbanistima, dozvolama ispod stola i mimo svih pozitivnih gradskih propisa u Mostaru. Okupljeni su u Aferu urbicid. Ovih dana očekujemo optužnicu u ovom predmetu. 

https://www.hercegovina.info/tags/index/afera-urbicid

Pisala je i kazneno prijavila kako su bogodolski HDZ-ovci na jednom prostoru ostali dobri 200 tisuća maraka, Članak je predmet rada u Tužiteljstvu HNŽ:

https://www.hercegovina.info/…/jos-traju…/206034/

Pisala je o muljažama sa zemljištem oko Mostara. Spriječeno da državi oteto zemljište u korist Nike Marušića uđe u poslovnu zonu Grada Mostara. Osim što je pisala članak, podnijeli smo i kaznenu prijavu, formiran predmet, presigniran Tužiteljstvu Livno. Državni pravobranitelj podnio tužbu, traži vraćanje zemlje narodu. 

https://www.hercegovina.info/…/ruke-dolje…/207231/ 
https://www.hercegovina.info/…/pljacka-stoljeca…/206557/
https://www.hercegovina.info/…/pljacka-stoljeca…/206607/
https://www.hercegovina.info/…/tuziteljstvo…/209648/

Pisala je da su mostarski javni pravobranitelj i druga mu raja kupili su stanove za 200 maraka po kvadratu. I to je predmet Tužiteljstva HNŽ temeljem njezinog teksta:

https://www.hercegovina.info/…/afera-stanovi…/211197/

Otišla je prva i jedina nakon masakra u Goricu, na mjesto ubojstva nedužnih građana, a gdje je nastao niz propusta organa koji su narod morali zaštititi. Njezini članci ogrijali su srca ožalošćenih obitelji i bit će temelj brojnih procesa koji slijede.

https://www.hercegovina.info/vijesti/istrazili-smo/ispovijest-obitelji-ubijenih-u-gorici-braca-jasak-bacala-su-bombe-potezala-nozeve-a-sklonjeni-su-tek-nakon-masakra/205951/

Pisala je da je pravomoćni osuđenik s krivotvorenom dokumentacijom ostao na čelu škole u Mostaru (SDA). Podnijela je i kaznenu prijavu, u tijeku je istraga. 

https://www.hercegovina.info/…/po-nasoj-prijavi…/207243/
https://www.hercegovina.info/…/za-rubriku…/202735/

Tu je još more članaka iste autoricehttps://www.hercegovina.info/vijesti/istrazili-smo/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing