Vučić je u izlaganju napravio nedopustivo, moguća tužba roditelja

Vučić je u izlaganju napravio nedopustivo, moguća tužba roditelja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo je na konferenciji za novinare da su državne institucije u slučaju dječaka koji je izvršio napad u školi “Vladislav Ribnikar” odradile svoj posao, tako što je iznio osobne podatke maloljetnika i “potkrijepio” sve to podacima iz analiza dviju zdravstvenih ustanova o psihičkom zdravlju dječaka.

Odvjetnik Rodoljub Šabić rekao je za portal N1 da je nedopustivo da takve informacije izlaze u javnost, kao i da je sada na potezu tužiteljstvo koje bi po službenoj dužnosti trebalo utvrditi tko je takve informacije dao Vučiću

“U slučaju objave podataka o zdravstvenom stanju bilo koje osobe mjerodavna su dva zakona, Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o pravima pacijenata. No, postavlja se pitanje kako je Vučić uopće došao do te informacije i u kojem svojstvu, jer prema Zakonu o pravima pacijenata ta dokumentacija, osim liječnicima, može biti dostupna drugim osobama samo temeljem sudske odluke”, objašnjava Šabić.

Dodaje i da roditelji dječaka mogu podnijeti tužbu zbog otkrivanja tih podataka, ali da Državno odvjetništvo treba utvrditi tko su osobe koje su dokumente dale na uvid predstavniku izvršne vlasti

Doktor tim podacima raspolaže samo u zakonu utvrđenim okvirima, a ne da bi ih dijelio, posebno ne predstavnicima izvršne vlasti, rekao je Šabić za portal N1. Također, pojašnjava Šabić, neprihvatljivo je objavljivanje punog imena i prezimena maloljetnika, njegovog datuma i godine rođenja, u ovom slučaju počinitelja višestrukog ubojstva, što je Veselin Milić, načelnik beogradske policije, učinio na konferenciji za novinare.

“Naša policija u mnogo benignijim situacijama često objavljuje samo inicijale, čak i odraslima. Riječ je o maloljetniku, trinaestogodišnjaku, i ne vidim razloga da se otkriva ne samo njegovo ime, nego bilo čije drugo ime, dok on u nekom postupku ne bude osuđen”, zaključio je Šabić.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar