• Vatrogasci danas na blagdan svetog Florijana slave svoj dan
  • Vatrogasci danas na blagdan svetog Florijana slave svoj dan
  • Vatrogasci danas na blagdan svetog Florijana slave svoj dan
  • Vatrogasci danas na blagdan svetog Florijana slave svoj dan

Vatrogasci danas na blagdan svetog Florijana slave svoj dan

Danas se slavi sveti Florijan, zaštitnik vatrogasaca, također se obilježava se i Međunarodni dan vatrogasaca. Biti vatrogasac nije samo zanimanje ili hobi. Mnogi vatrogasci složit će se da je to poziv.

Vatrogasci ne gase samo vatru, pomažu u raznim kriznim situacijama, više ili manje zahtjevnima.

Jedan radni dan vatrogasca zapravo nikada ne staje, vatrogasce krasi nesebična osobina pomaganja i stavljanje tuđeg života ispred svog, a sve kako bi pomogli drugima.

Ovom prigodom smo posjetili Dobrovoljno vatrogasno društvo “Rama”, čiji je predsjednik Duje Nevistić kazao: “Čestitam svim vatrogaskinjama i vatrogascima njihov dan, da imaju što manje intervencija i da ga provedu u miru.” 

“Što se tiče vozila, zadovoljni smo. Što se tiče opremljenosti, tu uvijek može više. Apliciramo na razne projekte, pa i one prekogranične suradnje. Pa se nadamo i nekoj novoj opremi. Imamo odjela za šumske požare i slično, ali nedostaje intervencijskih odjela”, dodaje Nevistić te ističe pomoć pri nabavci od strane Općine Prozor-Rama i Hercegovačko-neretvanske županije.

DVD “Rama” je u protekle dvije godine dobila dva vozila od županije te dva vozila od općine Prozor-Rama. Vozilo za tehničke intervencije, prometne nesreće i slično stiglo je od županije, a od općine je uručeno vozilo za brze intervencije i vozilo za šumske terene.

Osim ovih vozila, u kolovozu 2021. je pristigla i vrijedna donacija iz Sinja.

O donaciji Općine Prozor-Rama Nevistić je kazao: “Posljednje vozilo koje je stiglo je Renault Midlum iz 2014. godine u vrijednosti od 350 tisuća KM. To je vozilo sa spremnikom od 4000 litara i trenutno je jedno od najopremljenijih u DVD ‘Rama’.”

Ramski su vatrogasci kroz 2022. godinu imali pune ruke posla, točnije 219 intervencija. Od toga čak 195 protupožarnih ili 89 posto. Najviše požarnih intervencija je bilo kroz ožujak, a valja istaknuti 27. ožujka, kada je društvo imalo 13 intervencija! Rezultat je ovo nekontroliranog paljenja tijekom proljetnog čišćenja posjeda.

Kroz 2022. je bilo i 16 tehničkih intervencija uslijed prometnih nesreća, a kako je poduzeće “Vodograd” preuzelo obavezu dostave vode mještanima, vatrogasci su imali tek osam intervencija, dok su ranije posebno u udaljenija planinska područja kroz godinu odvozili vodu stotinama puta.

Sveti Florijan

Sveti Florijan (250.-304.) kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske, Linza i vatrogasaca.

Kao mladić pridružuje se rimskoj vojsci u kojoj zbog teškog rada i odlučnosti napreduje do mjesta časnika. Postavljen je na visoke dužnosti u Noricumu, jednoj od pokrajina Rimskog Carstva (danas dio Austrije).

Tadašnji vladari, rimski carevi Dioklecijan i Maksimilijan voljeli su Florijana zbog njegovih sposobnosti rješavanja problema i rada s ljudima. Vidjeli su Florijana kao čovjeka koji se lako suočava s teškim problemima. No, u to vrijeme, Florijan je trpio mnogo zbog svoje vjere.

Nakon što je rimski car naredio da se na području gdje je boravio i Florijan zapale kršćanske crkve i knjige, a kršćane je protjerao iz domova i slao u zatvor te ih naposljetku prisiljavao da se klanjaju i prinose žrtve rimskim idolima – bogovima. Budući da Florijan nije poslušao naređenja cara da progoni kršćane, bio je osuđen na smrt spaljivanjem.

Rimske je vojnike uplašio riječima: “Ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo!” Pomoćnik cara Aquilinus umjesto da ga spali naređuje da se Florijanu stavi kamen oko vrata i bace ga u rijeku Enns. Florijanovo tijelo kasnije pronalazi jedna pobožna žena te ga dostojno pokopa.

Dan sv. Florijana s vatrogascima posebno slavi i Zagrebačka nadbiskupija jer je sv. Florijan njezin drugotni zaštitnik.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar