“DVA IGRAČA S KLUPE”: SDA “podebljan” s SBB-om i DF-om ulazi u federalnu i državnu vlast

“DVA IGRAČA S KLUPE”: SDA “podebljan” s SBB-om i DF-om ulazi u federalnu i državnu vlast

Ipak, Komšić i Radončić s Izetbegovićem  i Čovićem idu u vlast!

Ono što se već neko vrijeme zna, jučer je dobilo i službenu potvrdu – Savez za bolju budućnost, osnivača i predsjednika Fahrudina Radončića, ulazi u federalnu i državnu vlast. Na taj način “bošnjačka reprezentacija” koju predvodi SDA dobiva “dva igrača s klupe” u vidu SBB-a i Demokratske fronte Željka Komšića, a ovu četverogodišnju utakmicu s tribina će promatrati SDP, koji je čini se iz svega izašao kao veliki gubitnik. U vlasti su još uvijek u Sarajevskoj županiji, ali veliko je pitanje hoće li tu ostati do kraja mandata.

Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica SBB, na konferencije za medije kazala je kako su oni dali izbornim pobjednicima slobodu da formiraju vlade u ovom postizbornom razdoblju bez ove stranke.

– Međutim, sedam mjeseci nakon izbora nalazimo se u situaciji da nemamo državnu vladu, nemamo federalnu vladu, nemamo vlade u najvećem broju županija. Dakle, odgovornost je mnogo veća u ovom trenutku i mi nismo imali komfort da ne uzmemo u obzir da ovaj trenutak zahtijeva od nas da se izdignemo iznad tih nekih osobnih mišljenja. Mi smo smogli snage i sa 20 glasova “za” i jednim “protiv” donijeli odluku da autoriziramo našu delegaciju da uđe u službene pregovore o formiranju vlasti na državnoj i federalnoj razini, potvrdila je Omerbegović-Arapović.

Razgovori o principima djelovanja

Dodaje kako su sloga i partnerstvo ono što biraju u ovom trenutku jer smo svi u ovoj zemlji suočeni sa nizom negativnih stvari, procesa i praksi. Tvrdi kako budućnost ove zemlje zavisi prije svega u pronalaženju snage da se izdignemo iznad tih osobnih animoziteta te je isto tako veoma značajno pokazati državničku snagu, slogu i partnerstvo u veoma važnim principima. Kazavši kako prema teoretskoj definiranosti koalicija znači savezništvo, nije mogla odnos s SDA definirati tom riječju u ovom trenutku, ali podcrtava kako se mora pokazati snaga da se oko važnih pitanja iznađu rješenja.

– Mislim da smo mi, s obzirom na razne progone i pritiske koje smo i osobno preživjeli u SBB-u i zbog tih takvih teških tereta koje nosimo, pokazali snagu da se izdignemo iznad toga. Zato se nadam kako će ta snaga koju smo sada pokazali ovom svojom odlukom biti iskorištena da u ovoj državi unutar stranaka, u svakoj odluci koja se bude pravila, nađemo snagu držati se principa i napokon pokažemo građanima kako se može drugačije i bolje. Kako možemo deblokirati eurointegracijske i euroatlantske procese u ovoj zemlji takvim pristupom, poručila je Omerbegović-Arapović. Uz to, kaže kako je SBB autorizirao svoju delegaciju te očekuju da će u narednih nekoliko dana dobiti poziv za konkretno sjedanje za stol i razgovore o principima sa SDA. Mišljenja je da je SBB i do sada pokazao kako je interes građana na prvom mjestu jer su u nekim trenucima kada su bili u koaliciji sa SDA često dizali svoj glas protiv određenih praksi. U ovom trenutku, kako nastavlja, kada u ovoj zemlji dolaze važni reformski procesi, potencijalne privatizacije, krucijalno je da ti procesi budu pravedni.

– SBB i dalje mora biti veoma hrabar, biti kohezivan, ali veoma oštar faktor da ostanemo na dobrom putu kada su ti procesi u pitanju, ali, rekla bih, i u definiranju istih. Ti razgovori su važni i oni se trebaju ticati principa, tko, kada i što ćemo raditi. Dakle, SBB je u ovom trenutku donio odluku isključivo vođen tom logikom, rekla je Omerbegović-Arapović.

Oko ministra sigurnosti

Na pitanje novinara je li bilo razgovora o Ministarstvu sigurnosti BiH, ona je odgovorila potvrdno, ali i da će tek odlučivati tko će biti delegiran ispred stranke na to mjesto.

– Mi smo već razgovarali o toj poziciji svjesni da tri predsjednika stranaka HDZ-a BiH, SDA, SBB-a sjede u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. U Vijeću ministara BiH Radončić bi bio jedini predsjednik stranke. Međutim isto tako svjesni smo kako bi ovoj multinacionalnoj konstelaciji odnosa bio najveći kohezivni faktor u tom Vijeću ministara. Bez obzira na to što tu ima nekih pozitivnih i negativnih strana, ostajemo pri mišljenju kako ćemo odlučiti finalno o tome tko će biti delegiran ispred SBB-a za ministra sigurnosti u nekom kasnijem momentu i naravno to ćete saznati, navodi potpredsjednica SBB-a.

Sarajevska i Tuzlanska županija

Ukoliko je vjerovati riječima Adise Omerbegović-Arapović županijske vlade nisu bile predmet razgovora SBB i SDA.

– Županijske vlade nisu bile predmet razgovora i Vlada u Sarajevskoj županiji nije dovedena u pitanje. Mi stojimo uz Vladu SŽ i to uopće nije bio predmet razgovora, niti bismo dozvolili da to bude predmet ovih razgovora, ustvrdila je Omerbegović-Arapović. Uz to, komentirala je i događanja oko Tuzlanske županije, kazavši kako se razgovori o vlasti vode ali još uvijek nemaju ništa finalno za objaviti što će se dogoditi s Vladom u TŽ.

– Trenutno postoje pritisci da se finalizira ili dovede u taj neki finalni proces formiranja Vlade u TŽ, međutim, nemamo potvrdu kako se nešto konkretno dogodilo, poručila je.

Arnaut bio protiv koalicije s SDA

Protiv koalicije sa SDA glasao je Damir Arnaut, član predsjedništva SBB-a, što je i sam potvrdio za N1.

– Razloge sam temeljito obrazložio u više navrata protiv koalicije sa SDA i uradio sam to ponovo na sjednici Predsjedništva. Bilo je glasanje 20 na prema jedan, ja sam bio protiv te koalicije. Ono što mi je posebno važno da se ničim apsolutno ne smije dovesti u pitanje opstojnost Vlade SŽ. To je jedno strateško pitanje, ne samo zato što je ova Vlada objektivno uradila u ovih pet, šest mjeseci, puno više nego ijedna vlada na državnoj ili entitetskoj razini od Daytona do danas, već i zato što je to strateško pitanje koje ima implikacije za cijelu državu, kazao je Arnaut.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar