Devedesetka kritizira strategiju obrazovanja HNŽ-a

Devedesetka kritizira strategiju obrazovanja HNŽ-a

Ministarstvo prosvjete, znanosti i kulture Hercegovačko Neretvanske Županije je objavilo spisak stipendija za studente u 2020/21. godini. Dodijeljeno je 790 stipendija za visoko obrazovanje.

 

Na tržištu rada naše Županije već duže vrijeme su deficitarna strukovna zanimanja, pogotovo u građevinskoj djelatnosti,  jer  resorno ministarstvo nema strategiju  stimuliranja i unapređenja ovoga vida školovanja. Iz godine u godinu se stipendiraju zanimanja koja su odavno suficitarna i teško mogu računati na upošljavanje u dužem vremenskom razdoblju.

 

Svakako smo za visoko obrazovanje mladih, ali subvencionirati i podsticati tržišno suficitarna zanimanjima, dok godinama tržištu rada nedostaju strukovno obrazovani kadrovi, nije razvojna strategija primjerena potrebama gospodarstva naše Županije. Mladi ljudi čije visoko obrazovanje nije konkurentno na tržištu rada će teško pronaći uposlenje na ovim prostorima, ako nemaju povlašteni status unutar vladajućih struktura. Većina školovanih, a radno obespravljenih će egzistenciju potražiti u europskim razvijenim zemljama gdje će, u glavnome obavljati poslove neprimjerene njihovom obrazovanju i zvanju.

 

Zato tražimo od Vlade HNŽ-a da iznađe mogućnost za stimuliranje i stipendiranje strukovnih zanimanja kako bi gospodarstvu osigurali deficitarni stručni kadar, a mladim ljudima brže upošljavanje.

 

Dugogodišnji nedostatak stručne kvalificirane radne snage će ostaviti dugoročne posljedice u svim segmentima gospodarstva, a pogotovo u građevinskoj djelatnosti.  Drastično će opasti kvaliteta gradnje, a tržišni deficit strukovne djelatnosti će neminovno povećati potražnju i cijene  obrtničkih usluga.

 

ŽO  HDZ1990 Mostar

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing