Spremaju li se promjene u Republici Srpskoj? Šta će Dodik reći na ovo?

Spremaju li se promjene u Republici Srpskoj? Šta će Dodik reći na ovo?

Nakon sastanka delegacija SDS, PDP i DNS, predvođenih predsjednicima stranaka, javnosti je proslijeđena zajednička izjava u kojoj kažu da su odlučni da donesu promjene u Republici Srpskoj.

One će se zasnivati na potpunoj promjeni načina vladanja, omogućavanju pune transparentnost rada institucija, te prekida koruptivne prakse i stabiliziranje ekonomske prilike i proračun RS.

 

Tri stranke su istakle da se hitno mora zaustaviti nekontrolirano zaduživanje i da se sve afere o kojima se govorilo u javnosti, a kojima je oštećen proračun, te koje su nanijele štetu ugledu i dostojanstvu Republike Srpske, moraju ispitati i procesuirati

 

Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić kažu da su njihove stranke suglasne da je potrebno što prije zaustaviti štetno djelovanje SNSD i pozivaju sve druge „savjesne i odgovorne političke partije, pokrete, nevladine organizacije i pojedince da se priključe i pomognu u oslobađanju Republike Srpske od režima i njegovog brutalnog pljačkanja Srpske“.

SDS, PDP i DNS su također  suglasni da je potrebno učiniti maksimalan napor da se, zbog interesa Republike Srpske i budućih izazova koji nas očekuju, što prije omogući nova većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i nova vlast na razini BiH, kako bi se degradiranje institucija zaustavilo, te dao snažan i mudar odgovor na svaki pokušaj političkog udara na Srpsku

“Nova vlast u Republici Srpskoj mora hitno donijeti ključne zakone koji će osigurati povratak povjerenja građana u institucije, poput zakona o porijeklu imovine, sukobu interesa, suzbijanju nepotizma,  nezastarijevanju krivičnih djela počinjenih zloupotrebom javnih resursa i budžetskih sredstava i drugih zakonskih rješenja. Stranke sudionice sastanka također ističu da se hitno moraju omogućiti uvjeti za slobodne i zakonite izbore, bez ucjena i pritisaka na građane, te osloboditi RTRS utjecaja SNSD i na taj način vratiti dostojanstvo i profesionalnost na javni servis”, piše u zajedničkoj izjavi.

 

Istaknuto je da je rezultat katastrofalne politike vođene u proteklih 15 godina od strane SNSD taj da se Republika Srpska nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, ali da je posebno pogubno što su institucije privatizirane i pod punom političkom kontrolom. To je, kako kažu, proizvelo osjećaj nesigurnosti i besperspektivnosti kod naroda, što je rezultiralo masovnim odlaskom stanovništva.

 

SDS, PDP i DNS su zaključili da će koordinirati aktivnosti i uložiti sve svoje kapacitete u ponovljene izbore u Doboju, u cilju da ti izbori, za razliku od prethodnih, budu zakoniti, pošteni i izraze volju građana Doboja

 

Zajednički stav je da će SDS, PDP i DNS na ponovljenim izborima na biračkim mjestima Srebrenici dati punu podršku srpskom kandidatu za načelnika Mladenu Grujičiću. Obaveza stranaka suprotstavljenih pogubnoj politici vladajuće koalicije je vraćanje povjerenja građana u institucije, a to se može postići samo djelovanjem na principima zakonitosti, javnosti rada i postupanjima koji su u skladu sa moralnim kodeksima – zaključuju SDS, PDP i DNS.

 

Izvor: Srpska info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar