EK: Počelo nizozemsko predsjedanje

EK: Počelo nizozemsko predsjedanje

Europska komisija održala je svoj prvi ovogodišnji tjedni kolegij u Amsterdamu zajedno s Nizozemskom kao zemljom koja predsjeda Europskom unijom sljedećih 6 mjeseci.

Razgovaralo se o prioritetima nizozemskog predsjedanja i problemima koji pritišću Europu – od povećanja gospodarskog rasta, izbjeglica, očuvanja schengenskog sustava, odnosa s Velikom Britanijom i problema s novom poljskom vladom.

Trenutačno najveći europski problem je izbjeglička kriza koja ugrožava schengenski poredak i slobodu kretanja u Europskoj uniji. Europska komisija koja u usporavanju izbjegličkog vala računa na Tursku nije potpuno zadovoljna do sada postignutim, rekao je Frans Timmermans, potpredsjednik Komisije.

Pravi pokazatelj su, naravno, brojke i jesu li u padu ili ne. To je naš cilj i dio akcijskog plana s Turskom. U posljednih nekoliko tjedana brojke su i dalje relativno visoke. Dakle ima još puno posla pred nama.

Jean-Claude Juncker podsjetio je da bi se za nizozemskog predsjedništva trebao ispuniti plan Europske komisije stvaranja europske pogranične straže, kao jedno od dodatnih načina zaustavljanja izbjeglica.

Nizozemski premijer Mark Rutte iznio je prioritete nizozemskog predsjedanja od kojih je posebno istaknuo ekonomski oporavak Europe i smanjenje nezaposlenosti.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, odgovarajući na novinarsko pitanje o spornim promjenama zakona o medijima u Poljskoj, rekao je da je malo vjerojatno da bi Komisija mogla kazniti Poljsku tako da aktivira članka 7 europskog ugovora te da joj oduzme pravo glasa u Vijeću. Ali i da će Komisija o potezima poljske vlade posebno raspravljati drugi tjedan.

hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing