EKSKLUZIVNO  Ako pokucate Čoviću, mora vam otvoriti jer mu je u dvorištu gradsko Šetalište

EKSKLUZIVNO Ako pokucate Čoviću, mora vam otvoriti jer mu je u dvorištu gradsko Šetalište

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović obilježava 15 godina na čelu HDZ-a. U desetljeće i pol predsjednikovanja strankom, ali i obnašanja najviših dužnosti koje bi stranka izborima osigurala, Čović se i lijepo skućio.

O njegovoj kući, njezinoj vrijednosti, navodnom preusmjeravanju Radobolje mnogo se pisalo, no najbitnije ipak nije.

Uz ranč, u kojem za razliku od gradskih, fontana ipak radi, Čović je zagradio povijesno Šetalište Bare. Portal hercegovina.info donosi ekskluzivno kako je Čović oteo Šetalište svih Mostaraca, izbrisao ga sa lica zemlje, da bi potom gradske vlasti Mostarcima, za njihove vlastite novce ponudile Šetnicu Bare, ali dislociranu s nekadašnje, stvarne lokacije, koja je danas dio Čovićeva dvorišta.

Mostarci stariji i srednjih godina sjećaju se kako se šetalo i ljubovalo na popularnom Šetalištu Braće Ćatića, pa su se uz voćnjake i živice fotografirali brojni, kasnije bračni parovi. Ako bi danas to željeli učiniti, primjerice doći na mjesto gdje su se možda prvi put poljubili, završili bi negdje pod Čovićevim prozorom. Danas će pak, ukoliko se odluče šetati ili trčati u ovom dijelu grada, proći pokraj Čovićeva zida.

1/1 vlasništvo Puteva

Naime, kako je nekadašnje Šetalište završilo iza skupocjenih višemetarskih Čovićevih kapija, građanima je ponuđena Šetnica u blizini, pompozno najavljivana u stranačkim tiskovinama, te otvorena uz lupkanje štiklica i cipelica HDZ-ovih prvaka.

O Šetalištu više nitko nije ni govorio, jer je ono ograđeno i uklopljeno u Čovićevo imanje, a čak je i jezično smanjeno u Šetnicu Bare, kako bi se dalo do znaja da je to omanja stazica.  Čovićevo imanje s druge je strane opasano Radoboljom, te se u tom smjeru nije mogao širiti, što ga je primoralo da prisvoji javno dobro, kako bi mu ranč bio koji dulum viši.

Iz posjedovnog lista se vidi da je staro, tj. pravo Šetalište Braće Ćatića oduvijek 1/1 bilo u posjedu Puteva, pa bi bilo koji Mostarac imao pravo pokucati na Čovićeva vrata da ga pusti da prošeta Šetalištem, koje ide kroz njegov ranč, jer se radi o javnom dobru.

Čović zemlju u mostarskom Berverly Hillsu, gdje danas živi svita dubokog džepa, kupuje od Efica, Mostaraca koji su bili vlasnici većeg dijela zemlje na ovom dijelu Bara, te ulaže milijune u glavnu kući i okolne ‘kućice’, premda po zadnjem regulacijskom planu na ovom mjestu nije dopuštena izgradnja jer se radi o području namijenjenom za sport i rekreaciju.

Upravo iz tih razloga oko Čovićeve kuće ima neprodana zemljišta, koje ljudi ne žele kupiti, jer neće moći dobiti dozvole za gradnju, saznajemo u agenciji koja se bavi prodajom nekretnina u ovom dijelu grada. Iz ovoga je razvidno, baš i prigodom nedavnog skretanja ulijevo kod hotel Mostara, da Čović nema komplekse da bi ga netko mogao kazniti, ili mu pak nešto srušiti. 

Stranačka mašinerija pogodovala

Na čelo Odjela za urbanizam i građenje 2009. dolazi HDZ-ova Marina Deronjić, a ako se tome pridoda i HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić, jasno je što mu ulijeva sigurnost da se može širiti koliko hoće, bez straha da bi mogao biti predmet zaustavljanja gradnje.

Zanimljivo je da mediji, koji su objavljivali da je Čović preusmjerio Radobolju kako bi mu tekla pored imanja, što zapravo i nije baš točno, budući da je Radobolja uvijek tim putem tekla, već ju je „podzidao“, nikada nisu objavili da je Čovićevo – 4.5 duluma veliko imanje progutalo Šetalište, pa izrodilo Šetnicu zauzvrat.

Načelnicu Odjela za urbanizam i građenje, Marinu Deronjićpitali smo jučer kako je Odjel za Urbanizam izdao dozvole za građenje na čestici 2478 kad postoji regulacijski plan za Bare prema kojem je navedeno zemljište namijenjeno za sport i rekreaciju, te kako je moguće da je vlasnik katastarske čestice 2477 i 2478 prisvojio Šetnicu braće Ćatić (3624/1) sebi te je omeđio zidom i time zabranio pristup građanima ovom javnom dobru. Odgovor do objave ovog teksta nismo dobili.

Također, upit smo pismeno poslali i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću. Njega smo pitali kako je moguće da je javna svojina – Šetalište – danas dio njegovog posjeda, te kako je moguće da je uopće gradio gdje izgradnja nije dozvoljena. Ni taj odgovor do trenutka objave teksta nije došao.   

Zaključna kronologija

Prema satelitskim snimkama, 2006. godine sve je bilo kako je i trebalo. Čovićev posjed bio uz Šetalište Braće Ćatića. Satelitski snimci iz 2011. godine pokazuju kako je Čović pomjerio među svoga posjeda prisvojivši Šetalište Braće Ćatića dok istovremeno Grad Mostar izgrađuje dodatno Šetalište uz novu Čovićevu među.

Tom prilikom Grad Mostar je javnim novcem kupio privatni posjed i od javnog novca izgradio šetnicu.

Na satelitskim snimkama iz 2013. godine se vidi kako je Čović u potpunosti uništio nekadašnju šetnicu i uredio svoje dvorište podigavši zidić da omeđi svoj posjed. Isti zidić 2020. godine postaje još viši, za koji je morao predati i građevinsku dozvolu. Nije poznato je li isto i učinjeno.

Čović: Tko da 20 posto može odmah useliti

O vrijednosti imanja uvelike se govorilo, te se spominjala brojka od 5 milijuna maraka. Čović je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 u prosincu 2017. kazao da bi odmah kuću prodao za 20 posto te vrijednosti, što bi bilo milijun maraka, i da to nije njezina vrijednost.

„Ma dajte, nek netko da 20 posto tog može odmah useliti“. Istaknuo je tom prigodom da ušteđevine nema, a da ima recimo – 150 tisuća maraka kredita.

„Smatram se pristojnim kada je u pitanju materijalna moć koja meni ne znači jako mnogo. Ja sam i ’97 i ’98 govorio da sam jako bogat čovjek, ali ne u tom smislu kako to netko želi doživjeti“, kazao je Čović tom prigodom.

Čović ima i niz drugih nekretnina u zemlji i inozemstvu, no kuća na Barama osobito je zanimljiva u kontekstu nelegalne gradnje u Mostaru, a o čemu smo napisali serijal istraživačkih tekstova.

Kako su SDA i HDZ dogovorili izbore u Mostaru, izvjesno je da će izmjenama regulacijskih planova, kojih nije bilo osam godina, legalizirati brojne ilegalne građevine u Mostaru, te retroaktivno dopustiti gradnju i ondje – gdje se Čović samo rekreirati mogao.

 

/Izvor: Hercegovina.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar