Elektroprivreda HZHB Mostar pokušava vratiti novac koji je morala uplatiti općini Prozor-Rama

Elektroprivreda HZHB Mostar pokušava vratiti novac koji je morala uplatiti općini Prozor-Rama

Iz Općine Prozor-Rama saznajemo da je Elektroprivreda HZHB Mostar uputila nove dvije tužbe za povrat sredstava koje je prethodno morala uplatiti temeljem izvršnih presuda u korist općine Prozor-Rama.

Riječ je o pokušaju povrata iznosa od 1.660.837,50 KM uplaćivanog temeljem rješenja za komunalnu naknadu za jezersku površinu za period od 1. srpnja do 31. prosinca 2017.godine te iznosa od 3.321.675,00 KM uplaćenog temeljem komunalne naknade za korištenje jezerske površine u 2018. godini.

Nedavno su pokrenute još dvije tužbe po drugim osnovama

Iz Općine kažu da su uputili službeno očitovanje sudu preko općinskog javnog pravobraniteljstva te da ne mogu davati službene izjave za medije jer je riječ o pokrenutim sudskim sporovima. Ipak, saznajemo kako smatraju da su tužbe Elektroprivrede potpuno neutemeljene i bez ikakve šanse za tužitelje.

„Svi raniji postupci naplate potraživanja od Elektroprivrede HZHB Mostar, kao i od ostalih obveznika, bili su utemeljeni na zakonskim propisima. Svi su završeni u korist općine Prozor-Rama i to drugostupanjskim pravomoćnim presudama. Neki od njih su bili upućeni Vrhovnom sudu Federacije, neki čak i Ustavnom sudu FBiH, ali je uvijek presuđeno u korist općine Prozor-Rama. To je samo zato što smo se čvrsto držali zakona, a nismo se uzdali u neke političke veze i rješenja. I sada smo sigurni da će tužbe kojima Elektroprivreda pokušava vratiti uplaćeni novac završiti u našu korist“, rekli su nam iz Općine Prozor-Rama.

Osim iznosa od 0,01 KM/kW energije proizvedene u Hidroelektrani Rama, kojega uplaćuje vlastitim nalozima, Elektroprivreda HZHB Mostar sve ostale zakonom utvrđene obveze plaća tek nakon pravomoćnih i izvršnih sudskih presuda. Riječ je o razlici između obračuna cijene od 0,01 KM/kW i cijene od 0,0132 KM/kW energije proizvedene u HE Rama, zatim o komunalnim naknadama za poslovne površine, uključujući i komunalnu naknadu za površinu jezera kao poslovne zone, koju obvezu je općina Prozor-Rama uvela polovicom 2017.godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar