• Enver Buza proglašen krivim za zločin na Uzdolu i osuđen na 12 godina
  • Enver Buza proglašen krivim za zločin na Uzdolu i osuđen na 12 godina
  • Enver Buza proglašen krivim za zločin na Uzdolu i osuđen na 12 godina
  • Enver Buza proglašen krivim za zločin na Uzdolu i osuđen na 12 godina
  • Enver Buza proglašen krivim za zločin na Uzdolu i osuđen na 12 godina

Enver Buza proglašen krivim za zločin na Uzdolu i osuđen na 12 godina

Enver Buza na sudu BiH u odjelu za ratne zločine 30. rujna 2019. godine proglašen je krivim i prvostupanjski osuđen na dvanaest godina za zločin počinjen 14. rujna 1993.  u Uzdolu,  općina Prozor-Rama. Tada  su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH čiji je komandant bio Enver Buza, ubili  27. civila hrvatske nacionalnosti.

Za podizanje optužnice bile su potrebne 23 godine, a do izricanja presude 26 godina.

U optužnici i tijekom postupka dokazano je da  su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenika i Raiči, te na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Buza je bio fizički u blizini i promatrao tijekakcije. Iako je znao za djela – imao je dostavljene i dostupne informacije o zločinima i bila je potrebna istraga – on je samo sačinio zabilješku i propustio poduzeti određene radnje kako bi se procesuirali počinitelji zločina.

U zločinu u Uzdolu najmlađa žrtva je bio desetogodišnji Stjepan Zelić, a najstarija Luca Zelenika, koja je imala 87 godina.

Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršitelj dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

Utvrđeno je da su u napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog… Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanja”, kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić, javio je BIRN BiH.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a obitelji žrtava su upućeni na parnicu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Budući da se Buza brani sa slobode pravomoćnost presude također će sačekati na slobodu uz mjere zabrane napuštanja BiH, oduzimanja putonice i zabrana izdavanje nove te javljanje u policiju savakih 15 dana.

Hoće li pravosudni organi sada započeti pravni progon stvarnih nalogodavaca i izvršitelja zločina?

Izricanje presude pratili su članovi obitelji ubijenih i druga rodbina i prijatelji koji su nakon izricanja presude iskazali svoje ogorčenje tako malom kaznom i neprocesuiranjem stvarnih nalogodavaca i izravnih počinitelja.

 

,,,

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar