Erdogan danas putuje u Moskvu na sastanak s Putinom

Erdogan danas putuje u Moskvu na sastanak s Putinom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan danas će otputovati u Moskvu gdje će se susresti sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i njegovim saradnicima, javlja Anadolu Agency.

U Moskvi će biti održana sjednica Vijeća tursko-ruske saradnje koja prošle godine nije održana zbog krize u bilateralnim odnosima koju je izazvao slučaj rušenja ruskog aviona u novembru 2015. godine na jugu Turske.

Očekuje se da predstavnici dvije zemlje postignu sporazume o ekonomskoj, kulturnoj i saradnji u oblasti turizma, o čemu će više riječi biti na konferenciji za novinare zakazanoj nakon sastanaka.

Nakon zvaničnih susreta, za tursku delegaciju bit će priređen svečani prijem. Prije povratka u Tursku, Erdogan će položiti vijenac na Spomenik neznanom junaku u blizini Kremlja.

Od ljetos, Rusija je ublažila sankcije prema Turskoj uvedene zbog pomenutog incidenta i od tada dvije zemlje rade zajedno kako bi bio uspostavljen prekid vatre i pronađeno političko rješenje za sirijsku krizu.

Ovi odnosi bili su na ozbiljnom ispitu u decembru 2016. kad je u Ankari ubijen ruski ambasador Andrej Karlov. Putin je ovo ubistvo ocijenio kao provokaciju čiji je cilj bio potkopati odnose između Rusija i Turske.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar