Escobar:  “SAD su za ‘elektorski model’ biranja na izborima u BiH”

Escobar: “SAD su za ‘elektorski model’ biranja na izborima u BiH”

Specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je krajem prošle godine boravio i u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, govorio je jučer u Washingtonu o aktualnim pregovorima o izmjenama izbornog zakona u BiH.

Službenik State Departmenta, Gabriel Escobar, naveo je da SAD pozdravljaju da se u Bosni i Hercegovini uspostavi izborni sustav koji bi zemlji omogućio da bolje funkcionira kao država.

“Sve što trebamo zapravo su ograničeni koraci u tom smjeru. Dakle, ograničena ustavna reforma i izborna reforma koja je upravo sada na stolu”, rekao je Gabriel Escobar, prenosi HRT, navodeći da su se u Washingtonu sastali predstavnici hrvatske i vlade Sjedinjenih Država, prilikom čega su razgovarali o stabilnosti Zapadnog Balkana i izbornoj reformi u BiH.

Na pitanje Al Jazeerinog novinara u Washingtonu je li istina da su Sjedinjene Države za realizaciju rješenja koji podrazumijeva elektorski način izbora u Bosni i Hercegovini, specijalni američki predstavnik Gabriel Esobar potvrdno je odgovorio, kazavši da je to “apsolutno istina”.

“Ne želim preduhitriti nikakvu odluku zato što se pregovori vode danas i sutra. Ono što mogu reći jeste da mi želimo da elektorski proces ispuni potrebe ljudi koji glasaju”, rekao je Escobar odgovarajući na pitanje šta bi to u praksi značilo.

Pregovori u završnoj fazi

Podsjećamo, danas su u zgradi Izaslanstva Europske unije u BiH nastavljeni pregovori predstavnika političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH. Na pregovore su stigli predstavnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, Naroda i pravde, SBB-a i NES-a.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing