Mariupolj pred padom, sravnjen je sa zemljom.

Mariupolj pred padom, sravnjen je sa zemljom.

Na 25. dan ruske invazije na Ukrajinu britansko Ministarstvo obrane izvijestilo je da ruske snage još uvijek nisu uspjele steći nadmoć nad ukrajinskim zračnim prostorom, prenosi CNN.

“Ukrajinske zračne snage i snage protuzračne obrane nastavljaju učinkovito braniti ukrajinski zračni prostor”, objavilo je Ministarstvo.

Priopćili su da Rusija nije uspjela steći kontrolu te da ovisi o oružju koje je “upotrebljeno iz sigurnosti ruskog zračnog prostora za napad na ciljeve u Ukrajini”.

“Stjecanje kontrole nad zračnim prostorom bio je jedan od glavnih ciljeva Rusije u prvim danima sukoba, a njihov kontinuirani neuspjeh značajno je umanjio njihov operativni napredak”, ističe Ministarstvo.

Zračne uzbune

Nedjeljno jutro je, inače, u Lavovu, Kijevu, Harkovu, Poltavi, Sumiju, Mikolajivu i nizu drugih ukrajinskih gradova gotovo već uobičajeno započelo sa zračnim uzbunama, javlja BBC.

Situacija u Mariupolju, koji je, kako se čini, sve bliže padu, je sve teža. Gradski čelnici tvrde da je nekoliko tisuća građana silom odvedeno u ruske gradove tijekom proteklog tjedna, no tu tvrdnju nije bilo moguće neovisno potvrditi.

– Djeca i stariji umiru. Grad je uništen, sravnjen je sa zemljom, izjavio je mariupoljski policajac Mihail Veršnin u videoporuci koju je snimio iz jedne od razrušenih ulica.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je Kremlj da je u gradu namjerno izazvao humanitarnu katastrofu, ali je istovremeno uputio i apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da se sastane s njim.

Savjetnik Zelenskog Oleksij Aristovič priznao je da ukrajinska vojska više nema načina na koji bi mogla pomoći gradu. Najbliže ukrajinske trupe su udaljene gotovo 100 kilometara.

– Trenutno ne postoji vojno rješenje za Mariupolj. To nije samo moje, nego i mišljenje vojske, rekao je.

Padne li Mariupolj, bit će to rijetka ruska pobjeda u invaziji za koju su u Kremlju očekivali da će biti munjevita. Ipak, ako su ruske snage igdje dosad ostvarile vidljiviji uspjeh, onda je to upravo jug Ukrajine, i to onaj uz obalu Azovskog mora koja je, kako su to u subotu priznali i u Kijevu, u potpunosti pod ruskom kontrolom.

U gradu Mikolajivu i dalje traje operacija izvlačenja vojnika ispod ruševina baraka u sklopu vojnog poligona koji su bombardirale ruske snage. Prema procjenama lokalnih dužnosnika, poginulo je najmanje 100 ljudi, a gradonačelnik Vitalij Kim kaže da su Rusi ‘kukavički’ napali ukrajinske vojnike dok su spavali.

Prema posljednjim podacima Ujedinjenih naroda, od početka invazije službeno je registrirano 867 civilnih žrtava, među kojima je 64 djece.

Evakuacija civila

U subotu je, prema podacima zamjenika predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Kirila Timošenka, kroz humanitarne koridore iz više gradova evakuirane su najmanje 6.623 osobe.

Timošenko je kazao da je 4128 osoba, uključujući 1172 djece, evakuirano iz Mariupolja u Zaporožje. U kijevskoj regiji, 1820 osoba je evakuirano iz manjih gradova i sela te su prevezeni u Kijev. U drugim dijelovima Ukrajine, 675 osoba je evakuirano iz regije Lugansk, izvijestio je Timošenko.

Oko 2.057.114 izbjeglica prešlo je u Poljsku iz Ukrajine od početka rata, izvijestili su iz poljske granične policije, a prenosi BBC.

Policija je na Twitteru napisala kako je samo u subotu granicu prešlo 23.200 osoba, što je povećanje za 2,1 posto u odnosu na dan ranije. Navode da je određeni broj izbjeglica, koji su granicu prošli u posljednja tri tjedna, već napustilo Poljsku.

Profesor migracijskih istraživanja na Sveučilištu u Varšavi Maciej Duszczyk kazao je da je otprilike 1,1 milijun izbjeglica i dalje u Poljskoj. Većina ih je ostala u velikim gradovima, poput Varšave i Krakova, čiji su se gradski čelnici već požalili da su im izbjeglički kapaciteti popunjeni.

Zabrana rada proruskih stranaka

Ukrajinski predsjednik Zelenski je u svojem najnovijem obraćanju naciji u noći sa subote na nedjelju između ostalog objavio da se ograničava rad 11 proruski orijentiranih političkih stranaka.

Među njima je i ona najveća, Platforma – za život, čije će političko djelovanje, iako je najveća oporbena stranka u Radi, biti ograničeno sve dok ne bude ukinuto ratno stanje.

Kina: Vrijeme će pokazati da smo na pravoj strani povijesti

Vrijeme će pokazati da Kina stoji na pravoj strani povijesti u vezi s ukrajinskom krizom, a njezin je stav u skladu sa željama većine zemalja, rekao je u nedjelju kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi. “Kina nikada neće prihvatiti nikakvu vanjsku prisilu ili pritisak te se protivi bilo kakvim neutemeljenim optužbama i sumnji protiv Kine”, rekao je Wang prema priopćenju Ministarstva.

Njegovi komentari dolaze nakon izjave predsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je u petak upozorio svog kineskog kolegu Xija Jinpinga na “posljedice” ako Peking pruži materijalnu potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu. Predsjednik Xi je u telefonskom pozivu rekao Bidenu da rat u Ukrajini mora završiti što je prije moguće te je pozvao članice NATO saveza da održe dijalog s Moskvom. Prema navodima iz Pekinga o pozivu, Xi nije pripisao krivnju Rusiji.

Wang je naglasio da je najvažnija poruka koje je Xi poslao bila da je Kina oduvijek bila sila za održavanje mira u svijetu. “Uvijek smo se zalagali za održavanje mira i suprotstavljanje ratu”, kazao je Wang, dodavši da će Kina donositi neovisne odluke.

“Stav Kine je objektivan i pošten te je u skladu sa željama većine zemalja. Vrijeme će pokazati da su kineske tvrdnje na prvoj strani povijesti”, naglasio je Wang.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Le Yucheng prethodno je u subotu izjavio da su sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog Ukrajine “pretjerane”. Službeni Peking je u više navrata naglasio da Rusija ima legitimne sigurnosne zabrinutosti koje treba riješiti te su pozvali na diplomatsko rješenje sukoba, kao i da priznaju suverenitet Ukrajine.

Hina

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing